PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 28. september 2015, ob 9. uri

Škofic s prvo zmago v svetovnem pokalu, Markovičeva druga v Puursu

Peto letošnjo tekmo svetovnega pokala v težavnosti je športni plezalec Domen Škofic v nedeljo, 27. septembra 2015, v belgijskem Puursu okronal s svojo premierno zmago v svetovnem pokalu. Najuspešnejša slovenska športna plezalka Mina Markovič je z drugim mestom utrdila vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti.
Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) je v Puursu navdušil z izjemnim plezanjem in si kot edini z osvojenim vrhom vseh štirih smeri več kot prepričljivo priplezal zlato medaljo na peti tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju - in s tem svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. "Še danes ne morem točno dojeti, kaj se je včeraj zgodilo ... Nepopisno sem vesel svoje prve zmage in tega, da mi je uspelo vpeti vse vrhove na tekmi, si res ne bi predstavljal niti v sanjah! Všeč mi je, da je bila prva zmaga suverena zmaga! Poleg vseh številk mi je najpomembnejše to, da sem na tekmi zares užival od prvega do zadnjega trenutka, bil sproščen v steni in odplezal stvari tako, kot sem jih sposoben," je zmagovite vtise strnil Škofic.

Drugo mesto je pripadlo Avstrijcu Jakobu Schubertu, tretji je bil Španec Ramon Julian Puigblanque. V moški konkurenci v svetovnem pokalu trenutno vodi Francoz Gautier Supper (357 točk), drugi je Jakob Schubert (327 točk), tretji Francoz Romain Desgranges (307 točk), Domen Škofic je peti (282 točk).

SP_Puurs_Mina_Markovic_in_Domen_Skofic_foto_Roman_Krajnik
Mina Markovič s srebrno in Domen Škofic s svojo prvo zlato medaljo v svetovnem pokalu (foto Roman Krajnik)

Slovenski uspeh je dopolnila Mina Markovič (ŠPK Plus) z drugim mestom. "S plezanjem v finalu in osvojenim vrhom sem zelo zadovoljna, saj je vpet vrh, sploh v finalni smeri, res lep občutek. Žal se mi je zaradi malenkost slabšega plezanja v predhodnih krogih tekmovanja izmuznila zmaga, vendar sem ponovnih stopničk zelo vesela! In seveda, komaj čakam še na prihodnje tekme," je povedala Ptujčanka, ki je z odličnim plezanjem v finalu pridobila mesto in tako zaostala le za zmagovalko, Južnokorejko Jain Kim. Tretje mesto je osvojila Belgijka Anak Verhoeven.

S svojimi četrtimi stopničkami letos je Markovičeva utrdila vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala v ženski konkurenci (420 točk) pred Avstrijko Jessico Pilz (345 točk) in tretjeuvrščeno Jain Kim (334 točk).

V Puursu sta nastopila še dva Slovenca: Tjaša Kalan (AO PD Kranj) je dosegla 10. in Urban Primožič (PK Škofja Loka) 12. mesto. Selektor in trener slovenske reprezentance v športnem plezanju Roman Krajnik se veseli skupaj s svojimi varovanci: "Kaj lahko drugega rečem, kot da smo vsi neverjetno veseli. Po tihem smo pričakovali Domnovo prvo zmago, pa se kar nekako ni izšlo v tej sezoni, to tekmo pa je dejansko odplezal tako, kot zna in je trenutno pripravljen. Vse smeri je splezal so vrha, od kvalifikacij prek polfinala in na koncu še finalno smer in se tako več kot zasluženo veselil svoje prve zmage v svetovnem pokalu. Tudi Mina je finalno smer odplezala odlično in splezala do vrha, vendar pa se je zaradi malce slabšega plezanja v polfinalu morala zadovoljiti z drugim mestom, kar je še vedno odličen rezultat. Malce smole sta imela v polfinalu Tjaša in Urban in tako tekmo končala na 10 in 12. mestu."

Športne plezalce do konca sezone ločita še dve tekmi. Naslednja bo 17. in 18. oktobra v Wujiangu na Kitajskem, 14. in 15. novembra 2015 pa bomo za naše najuspešnejše reprezentante lahko navijali v živo, saj finalno tekmo svetovnega pokala že tradicionalno gosti Kranj.

Manca Čujež

-------------------------
Povezane novice:
Mina do novega zlata, Škofic in Kalanova nekoliko prenizka za kolajno
Mina prva, Janja druga, Domen tretji v Imstu
Zgodovinski dosežek: Mina Markovič evropska prvakinja, Janja Garnbret podprvakinja

https://www.pzs.si/novice.php?pid=10475 26. 9. 2021