PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 9. oktober 2015, ob 8.40 uri

Alpinistična odprava Kishtwar 2015 - preplezana vzhodna stena Cerro Kishtwarja

Mednarodna alpinistična odprava Kishtwar 2015, ki jo sestavljajo Kamničana Urban Novak in Marko Prezelj, Američan Hayden Kennedy in Francoz Manu Pellissier, je v Indijo odpotovala 9. septembra in se vrača 16. oktobra 2015. Raziskujejo območje indijskega Kishtwarja, kjer mikavni hribi drznih oblik ponujajo veliko možnosti za tehnično zahtevne vzpone.
Člani odprave: vodja Urban Novak (AO PD Kamnik), Marko Prezelj (AO PD Kamnik), Hayden Kennedy (ZDA) in Manu Pellissier (Francija).
Trajanje odprave: od 9. septembra do 16. oktobra 2015.
Območje: Kishtwar, indijska Himalaja.

SPOROČILA:

Petek, 2. oktober 2015
Aklimatizacijo zaključili z vzponom na Chomochior (cca. 6274 m). V prihodnjih dneh načrtujemo poskus v posneženem Cerro Kishtwarju.

Petek, 9. oktober 2015
Med petim in osmim oktobrom smo uspeli preplezati vzhodno steno Cerro Kishtwarja. Danes pospravljamo bazo, jutri se vračamo v dolino. Vsi super.

cerro_kisthwar_chomochior_foto_mick_fowler
Cerro Kishtwar in Chomochior (foto Mick Fowler)

Cerro Kishtwar (6173 m) je zaradi svoje podobnosti dobil ime po bolj znanem Cerro Torreju v Patagoniji. Je zelo markanten vrh, ki od sosedov izstopa po svoji pravilni obliki. Z zahodne strani na vrh vodita dve smeri, medtem ko z vzhoda Cerro Kishtwar pred prihodom te odprave še ni doživel poskusa vzpona. Vzhodna stena, ki so jo po prvenstveni smeri v alpskem slogu preplezali Urban Novak, Marko Prezelj, Hayden Kennedy in Manu Pellissier, je izvrsten, tehnično zahteven cilj. Bravo, fantje!

Podrobnosti o vzponu sledijo po vrnitvi alpinistov v Slovenijo.

------------------------
Povezana novica:
Alpinistična odprava Kishtwar 2015 pred odhodom
https://www.pzs.si/novice.php?pid=10484 14. 6. 2024