PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 26. oktober 2015, ob 11.56 uri

Orientacijski tek v organizaciji Slovenskega planinskega društva Trst

Slovensko planinsko društvo Trst je v sodelovanju z Združenjem slovenskih športnih društev v Italiji organiziralo že deseto deželno tekmovanje v orientacijskem teku.
Za pokroviteljstvo orientacijskega teka namenjenega osnovnošolski mladini, ki je potekal v torek, 13. oktobra 2015, se je potrebno zahvaliti deželnemu šolskemu uradu, za finančno podporo pa Zadružni kraški banki.

Odziv šol je bil izredno dober, saj se je na tekmovanje prijavilo 22 slovenskih šol s Tržaškega ter Gimnazija Srečko Kosovel iz Sežane - skupno je bilo prijavljenih kar 460 tekmovalcev. Zaradi slabe vremenske napovedi je sedem osnovnih šol kasneje sicer odpovedalo sodelovanje, a je bilo na rahlo deževen, na zbornem mestu vseeno prisotnih 340 tekmovalcev.

Kmalu so se meteorološke razmere izboljšale, nehalo je deževati in tekma se je pričela. Iskanje kontrolnih točk s pomočjo topografske karte je potekalo v gozdiču med Prosekom in Križem. Učenci in dijaki, razvrščeni v skupine po dva, so se pomerili na treh progah, ki so bile prilagojene posameznim starostnim stopnjam: nižji in višji razredi osnovne ter srednja šola. Starejši in izkušenejši dijaki so tekmovali na daljših in tehnično zahtevnejših progah, osnovnošolci pa na krajših in z manjšim številom kontrolnih točk.

spd_trst_oriantacijsko_tekmovanje_2015_vir_spd_trst_m2  

Tekma je potekala v prijetnem sproščenem vzdušju le vreme nekaterim ni prizaneslo, saj se je kmalu po startu zadnjih skupin ulilo kot iz škafa. Zadnji tekmovalci so zato prišli na cilj premočeni in umazani, a vseeno zadovoljni, da so bili kljub neugodnim vremenskim razmeram kos postavljeni progi.

Slovesno nagrajevanje najboljših skupin in šol, ki je bilo napovedano ob koncu tekmovanja, so bili organizatorji prisiljeni odpovedati zaradi slabega vremena. Rezultate tekmovanja, uvrstitve tekmovalcev v posameznih kategorijah in uvrstitve posameznih šol pa so še istega dne objavili na spletu in jih posredovali medijem.

Odborniki SPD Trst so odličja, nagrade in priznaja najboljšim podelili v naslednjih dneh. Prav tako pa tudi nagrajenim šolam OŠ Gradnik iz Cola, Nižja srednja šola Srečko Kosovel z Opčin in Gimnazija Srečko Kosovel iz Sežane.

Marinka Pertot

https://www.pzs.si/novice.php?pid=10536 5. 12. 2023