PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 28. oktober 2015, ob 14. uri

Nazarski Žareči macesni na Križevniku

Odsek za varstvo gorske narave planinskega društva Nazarje že vse od svoje ustanovitve izvaja vsakoletno akcijo imenovano Žareči macesni. Gre za planinski izlet delovne narave na Dleskovško planoto (Vežo) v času, ko se tamkajšnji macesni odenejo v rumeno barvo.
Oktober je za obisk sredogorja prelep čas, zlasti ob sončnih dnevih. Tedaj so gozdovi in gore preliti z neskončno pisano paleto jesenskih barv, ki jim daje sonce poseben lesk in toploto. Vrhunec lepote tega širnega barvnega spektra predstavljajo v žareče barve odeti stoletni macesnovi gozdovi, ki se z zgornje gozdne meje spuščajo in širijo po obsežnih pobočjih Veže. Od tod akciji tudi ime.

Izlet je sicer namenjen predvsem članom odseka, vsakič pa nanj povabimo tudi druge društvene aktiviste ter prijatelje varuhe gorske narave in gorske stražarje iz nekaterih drugih planinskih društev (večina jih poznamo kot kolege tečajnike z usposabljanja za naziv VGN iz leta 2012).
Tudi to leto so se našemu povabilu prijazno odzvali, s seboj pa pripeljali še nekaj ostalih članov iz svojih društev oz. odsekov. Da nas je bilo na izletu zares veliko so tako poleg nazarških ljubiteljev (gorske) narave poskrbeli še članii planinskih društev Bricnik - Muta, Domžale, Slovenj Gradec in Šoštanj.

 

Za cilj letošnjega izleta smo si izbrali Križevnik. Med vzponom in sestopom na njegov vrh pa smo združili veliko prijetnega s še več koristnega. Uživali smo v lepotah gora, hkrati pa med potjo obravnavali tudi aktualno problematiko varstva (gorske) narave, izmenjali izkušnje med društvi, predstavili primere dobrih praks ter se dogovorili za sodelovanje v prihodnosti. Izlet je torej potekal kot nekakšen delovni sestanek na terenu in v družbi vsesplošno občudovanih žarečih macesnov.

Marijan Denša

Več fotografij si lahko ogledate na spletni strani PD Nazarje.

https://www.pzs.si/novice.php?pid=10541 9. 12. 2019