PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 23. november 2015, ob 20.40 uri

Alpinistična odprava Patagonija - Cerro San Lorenzo - prvi dve smeri v vzhodni steni

Primorsko-ljubljanska alpinistična odprava, ki jo sestavljajo Dejan Koren, Boštjan Mikuž, Rok Kurinčič, Domen Kastelic in Domen Petrovčič, je 1. novembra odpotovala v Patagonijo s ciljem preplezati še nepreplezano vzhodno steno in stolp ob vzhodnem ostenju Cerro San Lorenza - svoje načrte so uspeli uresničiti s kar dvema prvima smerema v vzhodni steni Cerro San Lorenza. Vračajo se 2. decembra 2015.
Predstavitev odprave Patagonija - Cerro San Lorenzo
Člani odprave: vodja Dejan Koren - DeKo (AO PD Vipava), Boštjan Mikuž (AO PD Ajdovščina), Rok Kurinčič (Soški AO), Domen Kastelic (Akademski alpinistični odsek), Domen Petrovčič (Akademski alpinistični odsek).

Trajanje odprave: od 1. novembra do 2. decembra 2015.
Območje: Patagonija, Argentina.
Cilj: vzhodna stena in stolp ob vzhodnem ostenju Cerro San Lorenza.

patagonija_cerro_san_lorenzo_foto_arhiv_odprave
Člani odprave Patagonija - Cerro San Lorenzo: Domen Kastelic, Boštjan Mikuž, Dejan Koren, Domen Petrovčič in Rok Kurinčič (foto arhiv odprave)

SPOROČILA:

Sobota, 7. november 2015

Trenutno smo v bazi. Do zdaj smo vsi člani odprave dvakrat nosili opremo od izhodišča do baze. Medtem smo tudi opravili ogledno turo. Zdaj čakamo na vreme.

Nedelja, 22. november 2015
Našim fantom je uspelo. Po dolgem času čakanja v bazi jim je bilo vreme le naklonjeno. Preplezali, 24 ur preživeli v steni, nato jih je čakal še dolg sestop do baze.

Ponedeljek, 23. november 2015
Naveza Domen Kastelic in Domen Petrovčič je preplezala novi smeri v JV steni Cerro Hermoso in med Cumbre Sur in Pilar Sur v V steni Cerro San Lorenza.
Rok Kurinčič, Boštjan Mikuž in Dejan Koren - DeKo so preplezali novo smer v vpadnici glavnega vrha v V steni Cerro San Lorenza v 40-urnem neprekinjenem plezanju.

Vzhodna stena Cerro San Lorenzo je bila glavni in zanimiv cilj že veliko odprav, a do prihoda primorsko-ljubljanske naveze še ni bila preplezana. V dveh navezah so jo preplezali Domen Kastelic in Domen Petrovčič ter Dejan Koren, Boštjan Mikuž in Rok Kurinčič - in tako je zahtevna vzhodna stena na isti dan dobila prvi dve smeri, slovenski. Bravo, fantje!

Podrobnosti o vzponu sledijo.


-------------------------
Povezana novica:
Alpinistična odprava Patagonija - Cerro San Lorenzo pred odhodom
https://www.pzs.si/novice.php?pid=10563 2. 12. 2021