PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 20. november 2015, ob 9. uri

Mednarodni alpinistični festival v Pragi odpira vrata, tudi slovenskim goram

Danes se v Pragi začenja tradicionalni mednarodni festival alpinizma, na katerem se obširno predstavlja Slovenija s svojimi lepotami gora, Planinska zveza Slovenije pa na festivalu gostuje z razstavo in predstavitvijo planinskih koč. Na Češkem bosta nastopila tudi slovenska alpinista Viki Grošelj in Luka Lindič.

Praški alpinistični festival v svoji 12. izdaji odpira vrata med 20. in 22. novembrom 2015, na njem pa se predstavljajo tudi Planinska zveza Slovenije, Slovenski planinski muzej, Triglavski narodni park, turistični destinaciji Kranjska Gora in Jezersko, GIZ Pohodništvo in kolesarjenje ter Narodni muzej Slovenije, kar je dobra popotnica za nadaljevanje tradicionalnega turističnega in planinskega sodelovanja med Slovenijo in Češko.

Na predvečer odprtja festivala so v Pragi nastopili člani mešanega pevskega zbora z Jezerskega, ki so obogatili tudi praznovanje 115. obletnice Češke koče na Spodnjih Ravneh. Priljubljeno kočo v Kamniško-Savinjskih Alpah je namreč zgradila Češka podružnica Slovenskega planinskega društva v Pragi in jo odprla 26. julija 1900, češki planinci pa še danes radi in številčno prihajajo v slovenske gore in koče. Planinska zveza Slovenije se na festivalu predstavlja ravno s planinskimi kočami in njihovo gostoljubno ponudbo ter z razstavo Življenje pod Triglavom. V festivalskem vrvežu je videti tudi razstave Aljažev stolp – Ta pleh ima dušo!, Češka koča, Alpinizem in češko-slovenska vzajemnost in Triglavski narodni park.

Med dvajsetimi velikimi imeni mednarodnega alpinizma se bosta občinstvu v Pragi predstavila tudi naša vrhunska alpinista Viki Grošelj z desetimi osemtisočaki in najvišjimi vrhovi vseh celin v žepu ter Luka Lindič, zadnja leta eden glavnih protagonistov slovenskega alpinizma.

Podrobnosti najdete na spletni strani festivala.

Manca Čujež

https://www.pzs.si/novice.php?pid=10598 4. 12. 2021