PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 15. december 2015, ob 18. uri

Mednarodni dan gora 2015 - Brati gore v Kopru in Trstu

Obalno planinsko društvo Koper in Knjigarna Libris sta se s skupnim literarnim večerom pridružili pobudi Alpske konvencije in v okviru promocije mednarodnega dneva gora - 11. decembra - BRALI GORE. V Trstu je podobno prireditev pripravilo Slovensko planinsko društvo v sodelovanju z Narodno in študijsko knjižnico.
Prisrčno prireditev je uvedla pesem pevske skupine OPD Koper Na planine, na planine z besedami novinarke in planinke Sabine Francek Ivović: "Brali bomo gore in povsem logično je, da smo si izbrali tekste, ki govorijo o naši domači gori Slavniku - istrskem Triglavu ..."

V nadaljevanju so nekateri predstavili svoja doživljanja Slavnika in gora nasploh v pripovedi in lastni poeziji, drugi so prebirali pesmi in prozo znanih in manj znanih ustvarjalcev, pričarali obsežen čaroben pogled z vrha Slavnika, spomnili so tudi na prvo temeljito predstavitev Slavnika z okolico, ki ga je za Planinski vestnik leta 1958 napisal dr. Viktor Vouk. Pozabili niso na bogate cvetane ali kot zapiše Vouk: "Slavnikove trate in travniki, v času cvetja najlepši vrtovi, kar jih je kjer koli videti mogoče."

Brati_gore_2015_Koper_foto_Maruska_Lenarcic
Obalno planinsko društvo Koper in Knjigarna Libris sta se s skupnim literarnim večerom pridružili pobudi Alpske konvencije Brati gore. (foto Maruška Lenarčič)

Lepo in zabavno je bilo slišati predsednika OPD Koper Alda Zubina, kako se je že v rani mladosti seznanil s Slavnikom, začutil objem gora, ki ga ni še do danes izpustil.

Besede je spremljala projekcija Slavnika v vseh letnih časih in čudovitih razgledov z njega. Obiskovalci so podoživeli svoje vzpone na slovenski simbol - Triglav ob zapetih pesmih: Odmev s Triglava in S triglavskega vrha.

Prisluhnili so besedam, ki jih je posvetil Slavniku Marjan Tomšič: "Ta gora je kakor življenje samo. Misliš, da jo poznaš do obisti, da te ne more več presenetiti, pa ti vedno znova odkrije stran iz svojih psalmov, ki ti je popolnoma neznana. Morda je zato privlačna in zanimiva."

Zbrala se je nekoliko starejša publika, kar ni čudno, saj šele z leti cenimo lepote doživetij in vsega, kar nas obdaja … Organizatorji so bili še posebej veseli obiska starost planinstva na Obali Danice in Sandija Blažine – častnih članov OPD Koper.

Brati_gore_2015_Danica_Sandi_Blazina_foto_Maruska_Lenarcic
Danica in Sandi Blažina, starosti planinstva na Obali in častna člana OPD Koper, na dogodku Brati gore. (foto Maruška Lenarčič)

Hkrati je potekala podobna prireditev v Trstu, ki jo je pripravilo Slovensko planinsko društvo v sodelovanju z Narodno in študijsko knjižnico. Avtorji in recitatorji so prebirali izbrane odlomke iz bogate planinske literature domačih avtorjev dr. Rafka Dolharja, Dušana Jelinčiča, Matjaža Klemšeta, Bojana Pavletiča in Igorja Škamperleta, povezoval pa je Evgen Ban.

Tako v knjigarni Libris kot v knjižnici v Trstu sta bili na ogled priložnostni razstavi domače planinske literature.

Maruška Lenarčič
https://www.pzs.si/novice.php?pid=10645 30. 3. 2020