PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 16. december 2015, ob 12. uri

Mednarodni tabor mladih turnih smučarjev v Nemčiji

Mednarodnega tabora mladih turnih smučarjev, ki je od 10. do 13. decembra 2015 potekal v Bad Reichenhallu v Nemčiji, so se udeležili Maruša Triler, Klara Meglič, Jure Zidar in Jaša Zidar, njihov vodja pa je bil Milan Meglič, ki je zamenjal Klemna Trilerja.
Četrtek, 10. december:
Na pot smo se podali ob 14. uri iz Naklega, prek Karavank in po turski cesti do Salzburga, kjer smo takoj po prehodu nemške meje zavili proti Bad Reichenhallu. V hotelu so nas lepo sprejeli. Tabora so se udeležili mladi iz več držav: Nemčije, Avstrije, Bolgarije, Romunije, Slovaške, Poljske, Portugalske, ZDA in Slovenije. Vsem udeležencem so izrekli dobrodošlico in izročili darila. Nastanitev in hotelske storitve so bile na zelo visoki ravni. Sledila so tri predavanja, in sicer: splošno o turnem smučanju, predavanje o tekmovalnem turnem smučanju trenutno najboljšega na svetu, Nemca Tonija Palzerja in predavanje - film o free-ride smučanju.

Petek, 11. december:
Po zajtrku smo se odpeljali v Lofer (Avstrija), kjer deluje nekaj smučišč z umetnim snegom na nadmorski višini okrog 1500 metrov (cca 50 kilometrov). Na smučišču smo se razdelili v skupine in vsaka je obdelala sebi primerno tematiko. Zelo dobro je bilo, da so bili predavatelji boljših skupin večinoma tekmovalci ali trenerji, poudarek pa je bil na tehniki tekmovalnega turnega smučanja. Spotoma smo naredili kar lepo turo z veliko menjav kož in si ogledali teren, kjer je prihodnji dan potekalo tekmovanje. Po odmoru za malico je sledilo usposabljanje z lavinskimi žolnami. V dolino smo se zaradi slabih razmer na cesti vrnili peš, s kombiji so odpeljali samo smuči (pravilna odločitev organizatorja). Po vrnitvi v hotel je sledilo še predavanje podjetja Pips o lavinski opremi s poudarkom na žolnah. Po večerji je sledilo zelo dobro predavanje o metodah treninga s praktičnim prikazom nekaterih vaj.

Sobota, 12. december:
Po zajtrku vožnja do vznožja smučišča, ki je tokrat obratovalo, tako da smo se nanj lahko pripeljali z nihajko. Sledil je vzpon ob smučišču na prizorišče tekmovanja, spotoma je bil še opravljen ogled proge.

Tekmovanje je potekalo v 8 kategorijah, in sicer
- mlajši dečki/deklice letnik 2003 in mlajši,
- mlajši mladinci/deklice letnik 2001 in 2002,
- mladinci/deklice letnik 1999 in 2000,
- starejši mladinci/deklice 1998 in starejši.
Mlajši kategoriji sta imeli krajšo progo (en ciklus vzpon, peš vzpon, menjava kož in spust v cilj).
Starejši kategoriji sta opravili dva ciklusa na isti progi (čas tekme cca 40 min).
Po končanem tekmovanju je sledil odmor za malico in počitek po tekmi.
Sledilo je še usposabljanje z lavinsko žolno in povratek v dolino.
Po večerji je bilo še predavanje in predstavitev najnovejše opreme podjetij Dynafit in Riab sport. Zbrane je nagovorila še predstavnica ISMF (International Ski Mountaineering Federation = Mednarodna turnosmučarska zveza) in s krajšim prispevkom predstavila lansko tekmovalno sezono v svetovnem pokalu. Sledila je še podelitev priznaj najboljšim na tekmovanju.

Naši udeleženci so se na tekmovanju zelo dobro odrezali in vsi osvojili medalje:
- Maruša Triler 1. mesto med mlajšimi mladinkami,
- Klara Meglič 1. mesto med mladinkami (najhitrejši ženski čas),
- Jure Zidar 2. mesto med mladinci (absolutno 4. čas),
- Jaša Zidar 3. mesto med mlajšimi mladinci.

Nedelja, 13. december:
Po zajtrku vožnja proti Obertauernu. Na programu je bila tura. Ker je bilo v dolini še premalo snega, smo ob smučišču odšli v višje predele, kjer se je že dalo hoditi in smučati zunaj urejenega smučišča. Opravili smo več pristopov na okoliške dvatisočake. Najvišji med njimi je bil 2300 metov visoki Sekarspitze. Tura se je končala ob 13. uri. Nismo se vračali v hotel na uradni zaključek, ampak se odpravili naprej čez Katschberg in proti domu. V Naklo smo prispeli ob 15. uri.

Organizatorju DAV (Deutscher Alpenverein = Planinska zveza Nemčije) gredo vse pohvale, da je tako kakovostno izpeljal dogodek glede na izredno slabe snežne razmere, Urnik je bil zelo skrbno načrtovan in izpeljan, strokovnost predavateljev je bila na najvišji ravni, tako na predavanjih kot na terenu. Izbrali so res primerne teme, ki so bile zanimive za vse udeležence.

Poročilo pripravil: Milan Meglič
https://www.pzs.si/novice.php?pid=10648 25. 1. 2022