PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 17. december 2015, ob 8.30 uri

Zimska Beta s top športnimi plezalkami v fokusu

Mraz trka na vrata in čeprav vam še ni uspelo do konca prebrati jesenske Bete, je tu že nova številka! Tokrat smo jo posvetili dekletom. In ne katerim koli - z nami bodo medijska senzacija Sierra Blair-Coyle, bivša serijska zmagovalka in vzornica mnogim kasnejšim legendam, Muriel Sarkany, pa njena naslednica in rekorderka v svetovnem pokalu, Angela Eiter ter vse najboljše Slovenke.
Martina Čufar bo razkrila, kako je biti plezalna mama, v velikem intervjuju pa smo izprašali trenutno najboljšo plezalko sveta, Mino Markovič, ki je takoj po osvojitvi svetovnega pokala v nekaj poskusih splezala Histerijo 8c+.

V rubriki Objektiv tokrat gostimo hrvaško-slovenskega Luka Tambačo z njegovimi sapo jemajočimi fotografijami. Moški svet zastopata z zgodbo o ledenih gorah Grenlandije Aljaž Anderle in Klemen Premrl, ki sta preveč zanimiva, da bi ju kar spustili domov, ne da bi še dodatno poklepetali o plezanju po ledu od mladih nog do zadnjih projektov. V skalni svet se bomo vrnili z granitom Pizzo Badila, ki ga eni šele občudujejo iz doline, drugi pa že osvajajo v nevihtnih razmerah. Pogrešate sonce? Za vas je Katarina Kejžar uživala na Mallorci, Vezi pa vam bo povedal, kako dva bolderaša opravita enega najtežjih slovenskih večraztežajnih vzponov.

Med plezališči bosta predstavljena skoraj pozabljeni, stari, legendarni, zlizani Erto in popolnoma sveža stena v Srbiji, Sićevo. Potem sta tu poučni in zabavni kolumni Vse je samo narava in Prepameten za plezanje, pa pregled slovenske plezalske filmografije ter poklon njenemu najvidnejšemu tvorcu, Juretu Breceljniku. Vas zanima kako si doma pripraviti energijske ploščice ali pod steno pričarati climberski tiramisu? Prelistajte do druge polovice Bete – pa dober tek. Vaš strah pred padanjem bo dokončno izginil, ko preberete še zadnje skrivnosti, kako ga premagati. Zraven bomo navrgli še kakšen nasvet za dinamično varovanje, tejpanje vaših ubogih prstov in razmišljali o motnjah hranjenja.

In ko že pomislite, da bolje ne more biti, se najboljši del Bete šele začne – pronicljivi klepet z tvorcem slovenske plezalske pravljice, Romanom Krajnikom, pa igra za dolge zimske večere, ki vas bo zabavala in vam predstavila junake sten in ledenikov. Predstavi se vam tudi Mr. Tufa s svojim neizčrpnim naborom modrosti in Ema Stopar kot mlada plezalka, ki trka na vrata reprezentance. Najbolj vidni skalni plezalci vam bodo povedali, kaj si mislijo o umetnih grifih, analizirali bomo lansko bolder sezono in vam pomagali ugotoviti, koliko plezalski ste v resnici. Zaključimo z nekaj kulture: poezija in proza ter butnskala. Kaj si še lahko želite več?

Kupite Beto in s tem podprite njeno izhajanje v prihodnosti! Zimska številka je izšla 12.12. 2015.

Revijo Beta lahko naročite na spletni strani beta-magazine.si, kupite pa jo lahko tudi v Planinski trgovini PZS na Dvorakovi 9 v Ljubljani. Posamezna revija stane 6,9 €, naročnina na 4 številke je 23,90 €.
https://www.pzs.si/novice.php?pid=10650 17. 10. 2021