PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 11. januar 2016, ob 10.15 uri

Defibrilator tudi na Tumovi koči na Slavniku

V nedeljo, 3. januarja 2016, je Obalno planinsko društvo Koper predalo v uporabo polavtomatski defibrilator na Tumovi koči na Slavniku.
Obalnemu planinskemu društvu Koper, ki gospodari s Tumovo kočo na Slavniku sta nakup defibrilatorja s finančno pomočjo omogočili Zavarovalnica Adriatic Slovenica in Banka Koper.

Čeprav je Slavnik izjemno dobro obiskan preko celega leta, se je na njegovem vrhu na dan predaje zbrala le peščica obiskovalcev, saj je večino doma zadržalo slabo vreme z burjo in snegom. A je bilo dogajanje v koči kljub maloštevilčni zasedbi veselo - zazvenela je pesem, zbrani so ob prestopu v novo leto nazdravili lepim željami, si zaželeli sreče in zdravja, kar pa se tiče nove pridobitve pa ponavljali željo, da ga vendar ne bi bilo nikoli potrebno uporabili.

koca_ima_defibrilatorTumova koča na Slavniku je odprta le ob koncih tedna in praznikih, obiskovalcev pa je kljub temu veliko tudi čez teden. Prav zato je novi polavtomatski defibrilator nameščen v ogrevani omarici, nameščeni ob vhodu v kočo. Tako je defibrilator vedno na voljo, ne glede na delovni čas koče, letni čas in vremenske razmere. Naprava je opremljena tudi z alarmom ter video kamero.

Po krajši slovesnosti so bile zbranim predstavljene tudi osnove delovanja naprave, saj je hitra in pravilna reakcija ter uporaba defibrilatorja izjemno pomembna pri uspešni reanimaciji poškodovanca.
 
Kljub enostavni uporabe defibrilatorja, bo izvedenih več usposabljanj, kjer bo prikazana pravilno uporabo skupaj z ostalimi postopki oživljanja. Po prikazu bodo seveda sledile praktične vaje na učnih defibrilatorjih, saj se zavedamo, da zgolj namestitev naprave ni dovolj. Ljudi je potrebno o pravilnem postopanju z defibrilatorjem izobraziti, predvsem pa jih sploh seznaniti s tem, da se nova naprava od nedavnega nahaja tudi na vrhu Slavnika.

opd_koper_predaja_aed_foto_maruska_lenarcic_m1 opd_koper_predaja_aed_foto_maruska_lenarcic_m3 opd_koper_predaja_aed_foto_maruska_lenarcic_m4


Za OPD Koper spisala in fotografirala Maruška Lenarčič

https://www.pzs.si/novice.php?pid=10694 19. 5. 2024