PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 28. januar 2016, ob 21.30 uri

Najvišja priznanja PZS za vrhunske dosežke v letu 2015 prejmejo ...

Na alpinistično-plezalnem večeru, ki je v okviru sejma Natour Alpe-Adria potekal 28. januarja 2016 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, je Planinska zveza Slovenije podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2015. Najvišja priznanja so prejeli: Peter Podgornik (priznanje za življenjsko delo na področju alpinizma), Anastasija Davidova (najuspešnejša alpinistka), Urban Novak in Marko Prezelj (najuspešnejša alpinista), Mina Markovič (najuspešnejša športna plezalka), Domen Škofic (najuspešnejši športni plezalec), Janez Svoljšak (najuspešnejši ledni plezalec) in Nejc Kuhar (najuspešnejši turni smučar).

"Planinstvo in alpinizem sta pustila velik pečat na Slovencih, tistim, ki nam vrhunec avanturizma predstavlja sprehod na Triglav, pa nam športno plezanje približa to specifično gibanje. Vesel sem in čestitam prejemnikom priznanj, ki dosegate izjemne rezultate in nam tako približujete te športne panoge," je v pozdravnem nagovoru povedal Iztok Čop, podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez.

Priznanja najuspešnejšim alpinistom, športnim in lednim plezalcem ter turnim smučarjem podeljujejo Planinska zveza Slovenije (PZS) ter njene Komisija za alpinizem (KA), Komisija za športno plezanje (KŠP) in Komisija za gorske športe (KGŠ), namen izbora pa je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športnoplezalne dosežke in uspehe v lednem plezanju in turnem smučanju ter javnosti predstaviti najvidnejše dosežke slovenskih alpinistk in alpinistov, ki so lani nanizali številne uspešne vzpone in odprave, športnih plezalk in plezalcev, ki so znova blesteli na največjih tekmovanjih, ter lednih plezalcev in turnih smučarjev, ki so dosegli odlične tekmovalne dosežke na svetovni ravni.

PDF BROŠURA: Podelitev priznanj za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju (6,53 MB)

PZS_priznanja_najuspesnejsim_2015_foto_irena_music_habjan
Prejemniki najvišjih priznanj Planinske zveze Slovenije za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2015: Peter Podgornik, Marko Prezelj, Nejc Kuhar, Anastasija Davidova, Mina Markovič, Urban Novak, Janez Svoljšak in Domen Škofic. (foto Irena Mušič Habjan)


NAJUSPEŠNEJŠI ALPINISTI LETA 2015

Najuspešnejša alpinistka leta 2015 je Anastasija Davidova (AO PD Ljubljana-Matica).
Najuspešnejša alpinista leta 2015 sta Urban Novak in Marko Prezelj (oba AO PD Kamnik).
Najperspektivnejši alpinist leta 2015 je Matevž Mrak (AO PD Radovljica).

Priznanje za posebne dosežke v alpinizmu so prejeli Luka Lindič, Luka Krajnc (AO PD Celje - Matica) in Tadej Krišelj (AO PD Kamnik).
Nagrado za življenjsko delo na področju alpinizma je prejel Peter Podgornik (AO PD Nova Gorica), vrhunski alpinist, gorski reševalec in planinski publicist, ki svoje bogato znanje o alpinizmu podaja naprej naši in prihodnjim generacijam alpinistov. Več na
spletnem mestu PZS.

NAJUSPEŠNEJŠI ŠPORTNI PLEZALCI LETA 2015
Najuspešnejša športna plezalka leta 2015 je Mina Markovič (ŠPK Plus).
Najuspešnejši športni plezalec leta 2015 je Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica).

Priznanja športnim plezalcem za vrhunske dosežke na tekmovanjih so prejeli: Janja Garnbret (Šaleški AO), Katja Kadič (ŠPO PD Rašica), Tjaša Kalan (AO PD Kranj) in Urban Primožič (PK Škofja Loka).

Priznanja perspektivnim športnim plezalcem za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu so prejeli: Mia Krampl (AO PD Kranj), Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) in Anže Peharc (AO PD Kranj).

Priznanja trenerjem sta prejela Roman Krajnik, trener Mine Markovič in Domna Škofica in tudi trener državne članske reprezentance, ter Gorazd Hren, trener Janje Garnbret.

NAJUSPEŠNEJŠI LEDNI PLEZALEC LETA 2015 je Janez Svoljšak (AO PD Kranj).

NAJUSPEŠNEJŠI TURNI SMUČAR LETA 2015 je Nejc Kuhar (TSO PD Jezersko).

peter_podgornik_iztok_cop_foto_irena_music_habjan

Prejemnik nagrade za življenjsko delo v alpinizmu Peter Podgornik in podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez Iztok Čop (foto Irena Mušič Habjan)

Najuspešnejši so povedali ...

PETER PODGORNIK, prejemnik nagrade za življenjsko delo na področju alpinizma: "Priznanje sem prejel ravno ob 34. obletnici vzpona na Aconcaguo in je spomin tudi na alpiniste, ki jih ni več med nami, na prijatelje, s katerimi smo skupaj uživali in delali za alpinizem, kajti plezam že štirideset let. Vesel sem nagrade, ki mi veliko pomeni, in sem hvaležen plezalcem, ki so me izbrali. V življenju ne moreš samo dobivati, moraš tudi dajati. Sam sem v alpinizmu dosti dobil in dosti izgubil, ampak še raje pa dajem - tako, da ljudje uživajo ob branju mojih zapisov, vodnikov, na mojih predavanjih, da uživajo v mojih smereh. To je najlepše."

NASTJA DAVIDOVA, najuspešnejša alpinistka leta 2015, že četrtič prejemnica tega priznanja: "Za zdaj še imam motivacijo, ko me mlade alpinistke počasi premagajo, pa bom z veseljem ta cepin predala naprej. Vse dosedanje izkušnje iz prejšnjih odprav sem uporabila v lanskoletni odpravi v indijski Himalaji in združila vse znanje in moči. Zame je bila odprava Raru ena zahtevnejših, ker je bila zmes prvinskega plezanja, raziskovanja in nadmorske višine, in zadovoljna sem, da se je poklopilo tudi z vremenom in sposobnostmi."

URBAN NOVAK, najuspešnejši alpinist leta 2015: "Poleg vzpona na Cerro Kishtwar je bila izjemno pozitivna izkušnja sama odprava in ekipa, čemur bi dal prednost, poleg tega je bil cilj dober, del Himalaje, ki nam je ponudil dosti raziskovanja. Priznanje jemljem kot priznanje slovenske stroke in mi je všeč, da ji je bil vzpon všeč."

MARKO PREZELJ, najuspešnejši alpinist leta 2015: "Ker sem že starejši, se me odmevnost ne dotakne toliko, kot če bi bil kakšnih trideset let mlajši, to se mi zdi kolateralna zadeva. Vzpon, ki je bil tako doživet kot ta, ne potrebuje nikakršne odmevnosti, kajti bolj kot ga žvečiš, manj ga ostane. Vsa priznanja so zelo subjektivna, kot je že bilo rečeno, istočasno so seveda tudi droben znak samovšečnosti, napuha. Če priznanje sprejmeš, si malo samovšečen, če ga ne, te označijo, da si še bolj. Tako da izbereš manjšo škodo in je vse v redu."

naj_alpinisti_2015_foto_irena_music_habjan

Najuspešnejši v alpinizmu leta 2015: Urban Novak, Nastja Davidova, Matevž Mrak in Marko Prezelj (foto Irena Mušič Habjan)

MINA MARKOVIČ, najuspešnejša športna plezalka leta 2015, sicer najuspešnejša slovenska športna plezalka že šesto leto zapored: "Zadnja sezona je bila res zelo uspešna in takšne podelitve so priložnost, da se vsi zberemo in pogledamo, kaj se je dogajalo preteklo leto. Prejšnja sezona je bila res ena od sezon, v kateri sem se ogromno naučila, hkrati pa pokazala vrhunsko formo čez vse leto, kar mi osebno res veliko pomeni."

DOMEN ŠKOFIC, najuspešnejši športni plezalec leta 2015, z lanskim premorom že tretjič prejemnik tega priznanja: "Vesel sem tega priznanja, ker je v Sloveniji veliko športnih plezalcev, ki plezajo na visoki ravni, in je težko priti do naslova najuspešnejšega. Seveda sem zadovoljen s sezono, upam, da bo tudi v prihodnje šlo tako, da bom vsako leto dosegel majčkeno več."

naj_sportni_plezalci_2015_foto_irena_music_habjan

Najuspešnejša športna plezalka leta 2015 Mina Markovič, najuspešnejši športni plezalec Domen Škofic in njun trener Roman Krajnik z generalnim sekretarjem PZS Matejem Plankom in načelnikom KŠP PZS Alešem Pircem (foto Irena Mušič Habjan)

JANEZ SVOLJŠAK, najuspešnejši ledni plezalec leta 2015: "Upam, da bo tudi s tem priznanjem in drugimi uspehi ledno plezanje pridobilo na prepoznavnosti in da se bo s tem še kdo navdušil za ta šport in mi morda delal družbo na mednarodnih tekmovanjih."

NEJC KUHAR, najuspešnejši turni smučar leta 2015: "Priznanje mi pomeni predvsem to, da smo turni smučarji opaženi s strani naše krovne organizacije, in je spodbuda za naprej. Resda nimamo uspehov kot športni plezalci, je pa lepo, da se spomnijo tudi na nas."

naj_turni_smucar_ledni_plezalec_2015_foto_irena_music_habjan

Najuspešnejši turni smučar leta 2015 Nejc Kuhar in najuspešnejši ledni plezalec v preteklem letu Janez Svoljšak (foto Irena Mušič Habjan)

OBRAZLOŽITVE

NAJUSPEŠNEJŠI v ALPINIZMU v letu 2015

Strokovno komisijo, ki je naredila izbor najuspešnejših alpinistov, so sestavljali izkušeni alpinisti različnih generacij, ki poznajo razmere v slovenskem in svetovnem alpinizmu: Andrej Štremfelj, Matej Kladnik, Milan Romih, Tadej Debevec, Tina Di Batista, Tomaž Jakofčič, Tone Škarja, Urban Ažman, Miha Habjan in Peter Bajec.

Najuspešnejša alpinista: MARKO PREZELJ in URBAN NOVAK (AO PD Kamnik)
Mednarodna odprava štirih mož, izkušenih Marka Prezlja in Manuja Pellissierja ter mladih Haydna Kennedyja in Urbana Novaka, je pod Novakovim vodstvom jeseni 2015 v vzhodnem delu gorovja Kašmir v Indiji preplezala prvenstveno smer na impozantno, 6173 metrov visoko goro Cerro Kishtwar. Štiridnevni vzpon v vzhodni steni je dodobra preizkusil njihove moči, zato so smer z imenom Light before wisdom ocenili z oceno ED+, povišano najvišjo stopnjo francoske ocenjevalne lestvice. Vzpon zelo verjetno sodi med najboljše alpinistične vzpone na svetu v letu 2015, zato je tudi močno odmeval v mednarodni alpinistični javnosti.

Najuspešnejša alpinistka: ANASTASIJA DAVIDOVA (AO PD Ljubljana - Matica)
Nastja je novo uspešno alpinistično leto kronala z odličnimi vzponi na dveh odpravah, kjer je plezala predvsem v navezi z Maticem Joštom. V Patagoniji je bil njen glavni cilj Aguja Saint Exupery, sledi pa je s tremi prvenstvenimi vzponi pustila v pogorju Raru v indijski Himalaji. Dodatno težo vzponom daje slog: raziskovanje skoraj povsem nedotaknjenih gora in plezanje njihovih strmih sten.

Najperspektivnejši alpinist: MATEVŽ MRAK (AO PD Radovljica)
Za Matevžem je imenitno leto 2015, ko je dobro plezal tako pozimi kot poleti. Izstopajo predvsem zimski vzponi na uvodu sezone (druga zimska ponovitev Sveče v Travniku) in pa zaključek leta z ekspresnim vzponom čez Helbo in Čopov steber na vrh Triglava. Poleti je Matevž s sovrstniki plezal tudi v pogorju Mont Blanca, kjer izstopa vzpon čez Centralni Frenejski steber, in opravil prvo prosto ponovitev Spominčice v Triglavu.

Nagrada za življenjsko delo na področju alpinizma: PETER PODGORNIK (AO PD Nova Gorica). Obrazložitev na spletnem mestu PZS.

posebni_dosezki_v_alpinizmu_2015_foto_irena_music_habjan

Prejemniki priznanja za posebne dosežke v alpinizmu Tadej Krišelj, Luka Krajnc in Luka Lindič z generalnim sekretarjem PZS Matejem Plankom in načelnikom KA PZS Miho Habjanom (foto Irena Mušič Habjan)

Priznanje za posebne dosežke v alpinizmu: Luka Lindič, Luka Krajnc (AO PD Celje - Matica) in Tadej Krišelj (AO PD Kamnik)
Trojica je letos skupaj plezala v Patagoniji, kjer so uspeli v zanimivem grebenskem prečenju vrhov Adela z zaključkom po smeri Ragni na Cerro Torre. Naveza Krajnc-Krišelj je pred tem v Patagoniji uspela še s prvenstveno smerjo Blockbuster v zahodni steni Mojon Roja, Krajnc in Lindič sta poleti dodala prvenstveno smer v južnem stebru severnega vrha Biacherahi v pakistanskem Karakorumu, Lindič pa je v sezoni treh odprav na Aljaski v navezi z Alešem Česnom preplezal še Francosko smer na Mt. Hunter.

NAJUSPEŠNEJŠI v ŠPORTNEM PLEZANJU v letu 2015

Najuspešnejša športna plezalka: MINA MARKOVIČ (ŠPK Plus)
Naša najuspešnejša plezalka v tekmovalnem plezanju že nekaj let zapored kroji sam vrh svetovnega ženskega plezanja. Začetek sezone v težavnosti je začela z zlato kolajno in naslovom evropske prvakinje. Potem je na tekmah svetovnega pokala še trikrat zmagala in enkrat osvojila drugo mesto. Vse skupaj ji je ob koncu sezone prineslo še tretjo zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti. V domačem prvenstvu je še šestič zapored postala državna prvakinja in ob koncu leta je kot prva Slovenka uspela v smeri z oceno 9a.

Najuspešnejši športni plezalec: DOMEN ŠKOFIC (ŠPO PD Radovljica)
Za njim je najboljša sezona doslej, saj je dosegel tisto, kar je že nekaj časa viselo v zraku. Na tekmah svetovnega pokala v težavnosti je trikrat stal na odru za zmagovalce, piko na i pa je postavil s svojo prvo zmago na tekmi v belgijskem Puursu. Malo mu je manjkalo za osvojitev medalje v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti, jo je pa dobil v skupnem seštevku kombinacije. V domačem prvenstvu je še četrtič zapored postal državni prvak in ob koncu sezone nanizal vrsto odličnih vzponov v naravnih plezališčih.

Priznanje trenerju: Roman Krajnik
, trener Mine Markovič in Domna Škofica, najuspešnejših športnih plezalcev leta 2015 in tudi trener državne članske reprezentance.

sportno_plezanje_vrhunski_dosezki_na_tekmovanjih_foto_irena_music_habjan

Prejemniki priznanj športnim plezalcem za vrhunske dosežke na tekmovanjih Janja Garnbret, Katja Kadič, Tjaša Kalan in Urban Primožič z generalnim sekretarjem PZS Matejem Plankom in trenerjem Garnbretove Gorazdom Hrenom (foto Irena Mušič Habjan)

Priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih
Janja Garnbret
(Šaleški AO):
Na prvi tekmi v članski konkurenci je bila s srebrno kolajno na evropskem prvenstvu v težavnosti največje presenečenje. Kasneje v sezoni je še dvakrat stala na zmagovalnih stopničkah svetovnega pokala. Za povrh vsega je osvojila še naslov svetovne in evropske mladinske prvakinje tako v težavnosti kot tudi v balvanih.
Katja Kadič (ŠPO PD Rašica) za finale in končno šesto mesto na tekmi svetovnega pokala v balvanih v Münchnu.
Tjaša Kalan
(AO PD Kranj):
Za njo je najboljša sezona doslej. Dvakrat se je uvrstila v finale svetovnega pokala v težavnosti v Stavangerju in Imstu.
Urban Primožič (PK Škofja Loka) za finale na tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Imstu.

Priznanje trenerju: Gorazd Hren, trener Janje Garnbret, ki je kot članica državne članske reprezentance v letošnji sezoni dosegla zares vrhunske rezultate.

Priznanja perspektivnim za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu
Mia Krampl (AO PD Kranj) za naslov mladinske evropske prvakinje v težavnosti v kategoriji starejših deklic in za srebrno kolajno na svetovnem mladinskem prvenstvu v težavnosti v kategoriji starejših deklic.
Vita Lukan
(ŠPO PD Radovljica) za bronasto kolajno na svetovnem mladinskem prvenstvu v balvanih v kategoriji starejših deklic.
Anže Peharc (AO PD Kranj) za zlato kolajno na evropskem mladinskem prvenstvu v balvanih v kategoriji mladincev in za bronasto kolajno na svetovnem mladinskem prvenstvu v balvanih v kategoriji mladincev.

sportno_plezanje_perspektivni_foto_irena_music_habjan

Prejemniki priznanj perspektivnim športnim plezalcem za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu Anže Peharc, Mia Krampl in Vita Lukan (foto Irena Mušič Habjan)

NAJUSPEŠNEJŠI v LEDNEM PLEZANJU v letu 2015

Najuspešnejši ledni plezalec: JANEZ SVOLJŠAK
(AO PD Kranj)
Janez Svoljšak je vsestranski plezalec in alpinist, obenem pa tudi naš trenutno najuspešnejši tekmovalec v lednem plezanju. Zmagovalec slovensko-hrvaškega pokala (4 tekme), državni prvak, zmagovalec odprtega avstrijskega prvenstva, 3. mesto na mednarodnem tekmovanju v Bratislavi, na tekmah svetovnega pokala pa so izstopajoče naslednje uvrstitve: 9. mesto v Bozemanu v ZDA, 8. mesto na tekmi v Koreji, na svetovnem prvenstvu v italijanskem Rabensteinu pa je osvojil 13. mesto.

NAJUSPEŠNEJŠI v TURNEM SMUČANJU v letu 2015

Najuspešnejši turni smučar: NEJC KUHAR (TSO PD Jesersko)
Nejc Kuhar je odličen tekmovalec tako v turnem smučanju kot tudi v gorskem teku. Je večkratni zmagovalec državnega pokala in državnih prvenstev v različnih kategorijah turnega smučanja. V pretekli sezoni je na svetovnem prvenstvu v švicarskem Verbierju na tekmi v vzponu osvojil 11. mesto, v posamični tekmi pa 15. mesto. Zmagal je na odprtem prvenstvu Avstrije, doma pa je postal državni prvak tako posamično kot tudi na tekmi v vzponu.

Iskrene čestitke vsem nagrajencem z željo, da bodo tudi v letu 2016 sebe in nas navduševali z novimi dosežki, predvsem pa uspeli ohraniti trdno voljo, predanost in zanos, ki jim kažejo smer pri udejstvovanju na tako vrhunski ravni.

Manca Čujež

---------------------------------

Ocena alpinistične sezone 2015

Alpinistična sezona se je začela spodbudno. Izpostavimo lahko drugo zimsko ponovitev Sveče v Travniku, nad dolino Plazje je bila preplezana nova težka kombinirana smer Čira-čara, ki je kmalu dobila tudi prvo ponovitev. Loška stena je ob pomanjkanju idej glavnih protagonistov slovenskega alpinizma in ob slabših razmerah zadnja leta samevala, v februarju pa je le doživela nov vzpon v JV steni Votlega vrha. Nova smer je posvečena Tomažu Humarju. V začetku marca je nastala nova težka kombinirana smer nad Damoklejevim mečem – Mali bogovi, posvečena Urbanu Golobu. Alpinisti so pomladno ogrevanje opravili že tradicionalno v Koglu in drugih, bolj na jug obrnjenih stenah, kjer so bile po dolgem in počez preplezane vse velike klasike. Ponovno je bilo odkrito ostenje Križevnika, ki je bil lani hit sezone. Opravljenih je bilo kar nekaj prvih ponovitev smeri. Ob tem je nastala tudi nova težka smer.

Stabilno, toplo in dolgo poletje je omogočilo obilo vzponov v domačih logih in preplezanih je bilo kar nekaj prvenstvenih smeri, ki po težavnosti niso posebej izstopale. Omeniti velja le novo smer v mogočni Z steni Montaža nad Dunjo. Pogrešali smo še kak težek prvenstveni vzpon ali težjo ponovitev v domačih stenah, ki že leta samevajo in nimajo niti priložnosti odbiti kakšne naveze, ki bi se znašla pod njihovim vznožjem. Nekaj težjih prostih ponovitev je bilo v S steni Triglava (Obraz Sfinge, Bergantova …).

Aktivnejši, vsaj glede težavnosti, so bili naši alpinisti v tujini. Dolomiti in francoske Alpe so zabeležili kar nekaj izvrstnih vzponov, ki tudi v evropskem merilu ne doživijo veliko ponovitev v sezoni.

Leto se je končalo z zelo suho in toplo zimo, ki je prinesla nekaj dobrih ponovitev v suhi in kopni skali. Omeniti velja Helbo s Čopom ter Puntarsko v Vršacu.

Napovedane odprave za 2015 so nakazovale visoko aktivnost naših alpinistov v zunajevropskih gorstvih. Tri slovenske odprave so plezale v Patagoniji. V začetku leta so naši alpinisti preplezali novo smer v Z steni Mojon Rojo ter splezali na vrh Cerro Torreja, konec leta pa so preplezali še tri nove smeri v JV in V steni San Lorenza ter še v nedotaknjeni JV steni Cerra Hermosa.

Z Aljaske je prišla dobra novica o vzponu v Francoski smeri v Mt. Hunterju.

V Pakistanu je bila nad ledenikom Choktoi preplezana nova smer na S stolp Biacherahi, žal za glavni cilj ni bilo pravega vremena.

Tudi v Kirgiziji so slovenski alpinisti pustili svoj pečat s tremi novimi smermi v območju Kizil Askerja.

V pogorju Raru v indijski Himalaji je naveza opravila tri prve pristope na šesttisočake. Gre za zelo slabo raziskano področje, ki ponuja pravi avanturistični in raziskovalni alpinizem.

Z odličnim dosežkom nas je razveselila tudi odprava na Cerro Kishtwar, ki je uspela po novi težki smeri preplezati divjo vzhodno steno in opraviti šele tretji pristop na vrh.

Četverica je bila aktivna v pogorju Rolwaling, v Nepalu, kjer je naveza preplezala novo smer na Chukyma Go.

Jeseni je prišla dobra novica iz ZDA, iz doline Yosemite, kjer je naveza prosto preplezala smer Freerider v El Capitanu.

Preteklo leto je zaznamovala tudi menjava generacij Slovenske mladinske alpinistične reprezentance (SMAR). Prva močna generacija je tlakovala temelje nadaljnjemu delovanju in usmeritvi SMAR-a. Samo želimo si, da bi naslednje generacije sledile tem smernicam.

Za kakovost alpinističnega podmladka v smislu težavnosti plezanja se nam ni treba bati. Nekoliko bolj nas lahko skrbi pomanjkanje idej in drznosti v smislu raziskovanja, kar dokazuje pomladansko množično obleganje Križevnika, kot da je to edina alpska stena daleč naokoli. Poletna sezona je nekoliko bolj enakomerno razporedila vzpone po stenah, a še vedno bi lahko na prste ene roke prešteli vzpone v stenah, ki niso v izboru Slovenskih sten. Redki so alpinisti, ki so se pripravljeni posvetiti iskanju težke nove smeri in za to morda "zapraviti" večji del sezone. Pogrešamo zavedanje in razmišljanje, ki bi se dalo prednost kakovosti pred količino. Po drugi strani pa nas razveseljuje dejstvo, da smo pri odpravarskih ciljih idejno še vedno na visoki ravni. Da bi bilo le zanimanja za alpinizem v najvišjih stenah Himalaje malo več.

Peter Bajec, član Komisije za alpinizem PZS

------------------------------------

Ocena športnoplezalne sezone 2015

Tudi letos se po zaključku tekmovalne sezone z veseljem in ponosom oziramo na dosežene rezultate naših reprezentantov in njihovih trenerjev. Ko smo po nekaj zadnjih sezonah že verjeli, da boljših rezultatov skoraj ni mogoče doseči, so naši tekmovalci v lanskem letu postavili nove mejnike in ponovno kronali kakovostno delo zadnjih let z rezultatskimi presežki.

Paradna disciplina slovenskega športnega plezanja ostaja ženska težavnost.

Začnimo pri Mini Markovič, ki ima za seboj skoraj sanjsko sezono. Začela jo je z zmago na evropskem prvenstvu v Chamonixu in jo sklenila kot skupna zmagovalka svetovnega pokala. V sezoni je na najvišjo stopničko stopila kar štirikrat (Chamonix, Imst, Stavanger in Kranj). Po naporni tekmovalni sezoni ji je konec leta v skali uspelo preplezati še prvo slovensko žensko smer z oceno 9a v španskem plezališču Santa Linya. Ta vzpon spada med sedem najtežjih ženskih športnoplezalnih vzponov na svetu. Za svoje lanske dosežke je Mina prejela 3. nagrado med najboljšimi športnicami Slovenije leta 2015.

Janja Garnbret je že zadnji dve leti opozarjala na svoje nadpovprečne sposobnosti in le starostna omejitev 16 let jo je zadrževala, da se je v svetovni vrh izstrelila šele v lanski tekmovalni sezoni. Že na začetku sezone je v Chamonixu postala evropska podprvakinja, potem pa na svojih prvih treh nastopih v svetovnem pokalu trikrat stopila na oder za zmagovalke. Po pričakovanju si je na svetovnem mladinskem prvenstvu v Arcu suvereno priplezala še naslov svetovne mladinske prvakinje tako v težavnosti kot tudi v balvanih.

V moškem delu ekipe nas je najbolj navdušil Domen Škofic. V Puursu smo dočakali njegovo prvo zmago v svetovnem pokalu, sezono pa je v skupni razvrstitvi končal tik pod odrom za zmagovalce, na četrtem mestu.

Tudi preostali del ekipe je dosegal vrhunske rezultate. V Imstu se je Tjaša Kalan prvič prebila v finale svetovnega pokala in na koncu zasedla 6. mesto. To ji je potem uspelo še v Stavangerju. Tekmovanje v Imstu je bilo sploh najuspešnejše v vsej sezoni, saj je Slovenija imela pet finalistov (Mina, Janja, Tjaša, Domen in Urban Primožič), kar je bil za nas velik ekipni uspeh.

V Münchnu na tekmi za svetovni pokal v balvanih nas je z nastopom v finalu lepo presenetila Katja Kadič in s končnim 6. mestom dosegla prvi finale ter s tem uspeh kariere.

Tudi mladinska reprezentanca je v pretekli sezoni na najpomembnejših tekmah dosegala vrhunske rezultate. Na svetovnem prvenstvu v Arcu so mladinci osvojili zlato in srebrno medaljo v težavnosti ter zlato in dve bronasti medalji na balvanskem delu tekmovanja. Uspeh so dopolnili še z bronasto in srebrno kolajno v kombinaciji. Z obeh mladinskih evropskih prvenstev so se domov vrnili s po dvema naslovoma evropskega prvaka. Lahko sklenemo, da so mladinci najbolje nastopali prav na najpomembnejših tekmah sezone.

Letos je olimpijsko leto. Športnega plezanja v Riu še ne bo na sporedu, začenja pa se štiriletni olimpijski ciklus, v katerega slovenski športni plezalci vstopajo z upi na nastop v Tokiu leta 2020.

Aleš Pirc, načelnik Komisije za športno plezanje PZS

---------------------------------

Tekmovalno ledno plezanje ima v Sloveniji že precej dolgo tradicijo. Tekmovanja se zaradi varstva naravnega okolja in izrednega napredka v tehniki plezanja selijo iz naravnih zaledenelih slapov na umetne previsne konstrukcije, kjer je vse manj ledu in vse več umetnih oprimkov za kategorijo težavnost, hitrostno plezanje pa ostaja na ledu. Že od prvih tekem svetovnega pokala v devetdesetih letih prejšnjega stoletja so uspešno tekmovali tudi Slovenke in Slovenci.

Zadnji dve leti se Janez Svoljšak postopno prebija med najboljše ledne plezalce, kjer že vrsto let prevladujejo predvsem ruski tekmovalci. Njegove vse pogostejše uvrstitve med finaliste so rezultat trdega in načrtnega treninga in potrditev, da 1. mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 2014 ni bilo naključje.

Jasna Pečjak, načelnica Komisije za gorske športe PZS

-----------------------------------

Tekmovalno turno smučanje je šport, ki doživlja v zadnjih letih zelo hiter razvoj in vse večjo priljubljenost. Poleg klasičnih tekem v gorah, na katerih tekmovalci premagujejo več kilometrov dolge proge s tehnično in dolžinsko različno zahtevnimi vzponi in spusti, so v zadnjih letih vse bolj priljubljene tekme, izpeljane po smučiščih, ki so zaradi lažje dostopnosti privlačne tako za organizatorje kot tudi za množično udeležbo vrhunskih in rekreativnih tekmovalcev. Tekmovanja se odvijajo v različnih disciplinah, najpogostejše so posamične in tekme v dvojicah na daljših trasah, sledijo jim tekme v vzponih ter v zadnjem času tudi atraktivni disciplini šprint in štafete.

Iztok Cukjati,
član Komisije za gorske športe pri PZS in selektor slovenske reprezentance v tekmovalnem turnem smučanju
https://www.pzs.si/novice.php?pid=10737 21. 6. 2024