PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 16. februar 2016, ob 10.10 uri

Bloudkova plaketa 2015 Nejcu Kuharju

Med letošnjimi dobitniki Bloudkovih priznanj, najvišjih odlikovanj Republike Slovenije v športu, ki so jih 15. februarja 2016 podelili na Brdu pri Kranju, je tudi najuspešnejši slovenski tekmovalni turni smučar in odličen gorski tekač Nejc Kuhar, ki je ugledno Bloudkovo plaketo za leto 2015 prejel za pomemben tekmovalni dosežek v športu.
51. Bloudkovo nagrado, najvišje državno priznanje Republike Slovenije, ki jo od leta 1965 podeljuje Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj za dosežke na področju športa, so na slovesni prireditvi na Brdu pri Kranju 15. februarja 2016 prejeli nekdanja rokometašica, selektorica ženske reprezentance in trenerka Krima Marta Bon, nekdanji nogometaš in predsednik Nogometne zveze Slovenije Rudi Zavrl ter moška odbojkarska reprezentanca.

nejc_kuhar_bloudkova_plaketa_2015_foto_osebni_arhiv

Med dvanajstimi prejemniki uglednih Bloudkovih plaket za leto 2015 je na predlog Planinske zveze Slovenije tudi gorski tekač in turni smučar Nejc Kuhar, ki je lovoriko prejel za pomemben tekmovalni dosežek v športu.

Nejc Kuhar je zagotovo najuspešnejši slovenski tekmovalni turni smučar in odličen gorski tekač. To je dokazal že v mladinskih kategorijah, ko je postal državni prvak tako v gorskem teku kot tudi v turnem smučanju. V obeh športih se je udeleževal svetovnih prvenstev in žel dobre rezultate. Te je dosegel tudi med mlajšimi člani in se na prvenstvu v turnem smučanju uvrstil na 6. mesto, postal pa je še članski prvak in zmagovalec državnega prvenstva. Prehod v člansko kategorijo je bil zahteven, vendar se izziva ni ustrašil. Na domačih tekmah praktično sploh nima prave konkurence že od leta 2011, v tujini pa je marsikateremu kolegu trn v peti. V turnem smučanju na svetovnih prvenstvih se je namreč redno uvrščal med prvo deseterico in zmagoval na tekmah avstrijskega pokala ter drugih mednarodnih tekmah. V gorskem teku se lahko pohvali z zmago na tekmi svetovne serije WMRA Grand Prix in zmago v prestižnem tekmovanju Skyrunning Worldseries Vertical KM v Canazeiu.
(obrazložitev odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj)

nejc_kuhar_bloudkova_plaketa_foto_osebni_arhiv
Ponosni Nejc Kuhar s trenerjem Iztokom Cukjatijem in družino (foto osebni arhiv)

"Ponosni prejemnik Bloudkove plakete za pomemben športni dosežek v letu 2015. Hvala trenerju Iztoku Cukjatiju, brez katerega rezultatov sigurno ne bi bilo. Hvala tudi vsem domačim, ki mi ves čas stojijo ob strani! Z vami je vse veliko lažje. To je hkrati tudi nagrada turnemu smučanju, za katero upam, da bo še dodatno prispevala k prepoznavnosti športa! Seveda pa to ni samo priznanje za nazaj, ampak tudi spodbuda za naprej ... zgodba še ni končana!"
se je športnega odlikovanja razveselil Kuhar, ki ga je januarja Planinska zveza Slovenije imenovala tudi za najuspešnejšega turnega smučarja leta 2015.

Tudi v letu 2016 je 30-letni Jezerjan že posegal po odličjih - prejšnji konec tedna je na Zelenici znova postal državni prvak, na evropskem prvenstvu v Švici v začetku februarja dosegel 11. mesto v vzponu in 13. mesto na posamični tekmi, 15. januarja pa zmagal na tekmi Mountain Attack.

Prisrčne čestitke nagrajencu!

Manca Čujež

-------------------------
Povezane novice:
Nejc Kuhar novi stari državni prvak, med damami slavila Maruša Triler
Karmen Klančnik in Nejc Kuhar odlično na evropskem prvenstvu in tekmi SP v Švici
SP Albosaggia za uvod v evropsko prvenstvo v turnem smučanju
Najvišja priznanja PZS za vrhunske dosežke v letu 2015 prejmejo ...
Karmen Klančnik in Nejc Kuhar zmagovalca Mountain Attacka 2016
https://www.pzs.si/novice.php?pid=10780 26. 1. 2022