PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 24. februar 2016, ob 15. uri

Srbi potrdili načelni pristop k skupnemu Slovensko-hrvaškemu pokalu v lednem plezanju

13. in 14. februarja je potekalo srečanje predstavnikov Komisije za gorske športe PZS ter Komisije za ledno plezanje in drytooling Planinske zveze Srbije. Jasna Pečjak, Andrej Pečjak, Nejc Šter ter Janez Svoljšak, predstavniki KGŠ PZS, so se pogovarjali in dogovarjali z srbskima kolegicama Danijelo Babović in Katarino Manovski.
Planinska zveza Srbije se je pred časom odločila za organiziran pristop k razvoju tekmovalnega lednem plezanja, medtem ko turno smučanje še čaka na boljše finančne in organizacijske pogoje. Razveseljiv pa je porast in vedno večja priljubljenost gorskega teka. skyrunning je tudi pri njih v porastu.

Delovni obisk srbskih kolegic je minil predvsem v duhu predstavitve načina dela Komisije za gorske športe PZS. Pečjaka in Šter so ju podrobneje seznanili z vsebinami tekmovalnih in organizacijskih pravilnikov ter z ostalo podobno potrebno birokratsko osnovo. V nadaljevanju so pregledali kriterije za izbor reprezentantov ter načrtovanju dela in treningov. Tako so si tudi ogledali slikovni material tekmovanj, ter diskotirali o pričakovani težavnosti tekmovanj skupnega ter tudi svetovnega pokala. Razlika med omenjenima je seveda gromozanska. V našem prostoru manjkajo predvsem od skupnega pokala zahtevnejša mednarodna ali meddržavna tekmovanja. Zaenkrat edino primerno vmesno težavnost zagotavlja tekmovanje v Bratislavi.

Katarina se je decembra udeležila tabora in treningov za mlade tekmovalce v ruskem Kirovu. Tabor je ocenila kot izredno koristen za mlade oz. manj izkušene tekmovalce, saj vsak udeleženec trenira pod nadzorom lastnega trenerja lednega plezanja, ki z njim dela (priprava in pravilna izvedba treninga, tehnika plezanja, ipd.) prav vsak tabora. Žal je izpostavila relativno visok strošek udeležbe, saj sta jo letalski prevoz ter bivanje stala dobrega poldrugega tisočaka evrov. Pohvalila pa je pripravljenost UIAA, da pokrije stroške tekmovalcev mlajših od 21 let.

Prijetno druženje smo izkoristili tudi za plezanje (drytooling). Katarina je plezala pod nadzorom slovenskega tekmovalca v lednem plezanju, Janeza Svoljška ter selektorja slovenske lednoplezalne reprezentance Nejca Štera. Oba sta ji z veseljem podala tudi nekaj koristih napotkov za nadaljnji trening, pa tudi nekaj priporočil za postavitev drytooling stene za trening, kar je v načrtu tudi Planinske zveze Srbije.

Delovno srečanje so zaključili s sklepi, da tudi Planinska zveza Srbije z manjšo ekipo pristopi k sodelovanji in soorganizaciji skupnega Slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju. Prav tako so bili enotni, da se pred prvo tekmo skupnega pokala v Sloveniji, organizira tečaj za državne sodnike za sojenje tekmovanj v lednem plezanju, ki bi se ga lahko udeležili tudi kandidati iz Hrvaške in Srbije.

Srbski kolegici sta za konec izrazili še željo po podpori in pomoči Planinske zveze Slovenije ter Hrvaške Planinske zveze pri organiziranju Komisije in tekmovanj pri Planinski zvezi Srbije.

Jasna Pečjak

https://www.pzs.si/novice.php?pid=10794 29. 1. 2022