PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 25. februar 2016, ob 15.15 uri

Na razširjenem seznamu za zlati cepin 2016 pet vzponov slovenskih alpinistov

Na razširjenem seznamu 52 najpomembnejših alpinističnih vzponov v letu 2015 za 24. prestižno alpinistićno odlikovanje zlati cepin, ki ga bodo podelili med 14. in 17. aprilom 2016 v francoskem kraju La Grave, je tudi pet vzponov slovenskih alpinistov. Zlati cepin za življenjsko delo v alpinizmu bo letos prejel poljski alpinist Voytek Kurtyka.
Podelitev zlatega cepina, najvišjega mednarodnega alpinističnega priznanja, se v 24. letu praznovanja vrhunskega alpinizma iz Courmayeurja in Chamonixa seli v La Grave ob vznožje gore Meije. Objavljen je že razširjeni seznam najvidnejših alpinističnih vzponov v letu 2015, ki sta ga tradicionalno pripravila Lindsay Griffin (American Alpine Journal) in Claude Gardien (nekdanji direktor Vertical Magazine). Končno odločitev o nagrajencih bo sprejela mednarodna komisija, ki jo sestavlja devet vrhunskih alpinistov z vsega sveta: Valerij Babanov (Rusija), Hervé Barmasse (Italija), Seb Bohin (Francija), Simon Elias (Španija), Yasuhiro Hanatani (Japonska), Silvo Karo (Slovenija), Michael Kennedy (ZDA), Victor Saunders (Velika Britanija) in Raphael Slawinsky (Kanada).

Voytek_Kurtyka_foto_piolet_dor
Voytek Kurtyka, letošnji prejemnik zlatega cepina za življenjsko delo v alpinizmu (foto: arhiv organizatorjev)

Komisija bo odločitev objavila marca, že vnaprej pa je znano, da je letošnji prejemnik zlatega cepina za življenjsko delo v alpinizmu poljski alpinist Voytek Kurtyka. Njegovi predhodniki, ovenčani s to prestižno lovoriko, so bili
Walter Bonatti, Reinhold Messner, Doug Scott, Robert Paragot, Kurt Diemberger, John Roskelley in Chris Bonington. Kurtyko so podeljevalci zlatega cepina opisali kot skrivnostnega in navdušujočega alpinista, znanega po impresivnih vzponih. Njegov prvi vzpon v zahodni steni Gašerbruma IV leta 1985 velja za najvidnejši vzpon v alpskem slogu v 20. stoletju. Rojen leta 1947 na Poljskem je bil Voytek Kurtyka pravi fenomen generacije poljskih alpinistov, ki so zaznamovali zgodovino plezanja v alpskem slogu v Himalaji. Poleg gurujev, kot sta bila Wanda Rutkiewicz in Jerzy Kukuczka, Kurtyka uteleša pionirski duh, ki je ključnega pomena za to skupino poljskih alpinistov, ki so svoje veščine pridobivali v Tatrah. Zaščitni znaki alpinizma te generacije so bili popolna predanost, plezanje v čistem alpskem slogu, dolge zimske odprave, privlačnost lepote ter alkimija med plezalcem in vrhom.

zlati_cepinNa razširjenem seznamu 52 vzponov za zlati cepin 2016, ki jih objavlja Planetmountain.com, je tudi pet vzponov slovenskih alpinistov v Aziji:


NEPAL

Chugimago (6.258 m)
Luka Stražar, Matej Mučič
zahodna stena, 800 m, AI4 M5
Več: poročilo alpinistične odprave Rolwaling 2015

INDIJA

Ri Pok Te (6.210 m) in drugi vzponi
Anastasija Davidova, Matic Jošt
vzhodna stena in jugozahodni greben, From East to West/Od vzhoda do zahoda, 1.000 m, TD+/ED1 VI-
Več: poročilo alpinistične odprave Raru 2015

Cerro Kishtwar (6.173 m)
Hayden Kennedy, Urban Novak, Manu Pellissier, Marko Prezelj (ZDA, Slovenija, Francija)
vzhodna stena, Light before Wisdom/Svetloba pred modrostjo, 1.200 m, ED+ 5.11 WI6 M6 A2
Več: poročilo alpinistične odprave Kishtwar 2015


KIRGIZIJA

Pik Panfilovski Division
Miha Hauptman, Uroš Stanonik
severozahodna stena, White Walker, 900 m, AI5 M6
Več: poročilo odprave Kyzyl Asker 2015

Pik Carnovsky
Anže Jerše, Miha Hauptman, Uroš Stanonik
zahodna stena, Mr Mojo Risin, 500 m, AI5+ M5 R X
Več: poročilo odprave Kyzyl Asker 2015

Manca Čujež
Vir: Planetmountain.com

https://www.pzs.si/novice.php?pid=10796 29. 1. 2022