PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 5. april 2016, ob 9.15 uri

Slavnik za uvod v turnokolesarsko pomlad

Komisija za turno kolesarstvo (KTK) PZS je v soboto, 2. aprila 2016, organizirala tradicionalno spomladansko turo, ki je devetnajsterico turnih kolesarjev z vseh vetrov usmerila na vetrovni Slavnik, s 1028 metri najvišjo in najbolj razgledno točko Čičarije v slovenski Istri.
Pogorje Slavnika je zaradi mavrične kraške vegetacije zavarovano kot naravni spomenik, hkrati pa je prvi tisočak, ki se dviguje nad slovenskim morjem, ter križišče več planinskih poti, tudi Slovenske planinske poti in Evropske pešpoti E6. Navsezadnje pa je prav pošten spomladanski kolesarski zalogaj, ki kot uvod v novo kolesarsko sezono utegne pustiti dlje trajajoče (beri: občutene) spomine.

ktk_tura_slavnik_foto_manca_cujez_000
Slikovito vrtenje pedal po slovenski Istri (foto Manca Čujež)

Turo smo začeli v Hrastovljah in mimo cerkve sv. Trojice, v kateri domujejo znamenite freske Mrtvaški ples, zavrteli pedala proti Podpeči, naprej do Podgorja in naposled na Slavnik (1028 m), ki nosi lovoriko primorskega Triglava. Vzpon ni prav nič skoparil s posameznimi zelo strmimi in tehnično zahtevnimi odseki, tako da nam je takt dajalo sinhrono sopenje, občudovanje pisanih cvetlic ter tu in tam posejanih razgledov pa je bilo verodostojen izgovor za krajši postanek. Precej raztegnjena kača 19 turnih kolesarjev pod taktirko (pravzaprav gonilko) turnokolesarskega vodnika Petra Šilaka in njegovih pomočnikov je zadovoljno dosegla Tumovo kočo na Slavniku (1018 m), od koder je pogled zajadral vse do Piranskega zaliva, kjer bi lahko ob kanček boljši vidljivosti celo preštevali ladje. Z vetrom v laseh smo na obzorju poiskali Snežnik, Vremščico in Nanos ter z višine opazovali Podgorski kras.

ktk_tura_slavnik_foto_manca_cujez_030
Turnokolesarska devetnajsterica pri Tumovi koči na Slavniku (foto Manca Čujež)

Ker je s polnim želodcem svet lepši, je bilo po slastnem obedu vzdušje že skoraj kičasto, čakal pa nas je še spust do izhodišča, ki je v dveh skupinah različno izkušenih zadovoljil prav vsak kolesarski okus. Kompas smo usmerili po grebenu proti Prešnici in Klancu pri Kozini, nadaljevali do zanimive kraške vasi Črnotiče ter gori doli naokoli nazaj do Podpeči, od koder nas je čakala še kamnita ciljna strmina do Hrastovelj, začinjena s špargljevo pašo. Statistika je po sedmih urah pokazala 1200 višinskih metrov vzpona, 37 dolžinskih kilometrov in 19 prijetno utrujenih kolesarskih navdušencev.

VIDEO turnokolesarskega podviga na Slavnik, ki ga je posnel Nikola Movrić, si lahko ogledate na tej povezavi.

Priložnosti za sorodne podvige ne bo zmanjkalo, saj 16. aprila 2016 izlet na Slavnik organizirata TKO PD Kranj in TSKO PD Kamnik, TKO PD Slivnica pri Celju in TKO PD Tam Maribor pa 17. aprila turnokolesarski vzpon na Šmohor. Pred poletjem se odpira Slovenska turnokolesarska pot z osrednjim dogodkom 18. junija na Dnevu slovenskih planinskih doživetij na Golteh.

Manca Čujež

https://www.pzs.si/novice.php?pid=10876 23. 5. 2024