PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 8. april 2016, ob 8.45 uri

Športno-rekreativni festival 360° Vipavska dolina je 11. plezalni vikend Vipavska dolina

Tradicionalni 11. Plezalni vikend Vipavska dolina bo med 15. in 17. aprilom odprl športno-rekreativni festival 360° Vipavska dolina, ki ga organizira Športno društvo Tura, v sodelovanju z AO Vipava in AO Ajdovščina.

360° je pravi naziv, ko govorimo o plezanju: stene iz čvrstega apnenca obkrožajo polovico Vipavske doline, blago sredozemsko podnebje omogoča plezanje vse leto, prijazni domačini, odlično vino in kulinarika že vrsto let privabljajo v Vipavsko dolino številne plezalce iz vse Evrope. Zgodnja pomlad, ko so v številnih plezališčih še zimske razmere, je prvi vrhunec plezalne sezone v Vipavski dolini. Pomladno sonce hitro ogreje skale na južnih pobočjih Gradiške Ture in poskrbi za odlične plezalne razmere.

Plezalni vikend Vipavska dolina so tekme na umetnih stenah, tekme v plezališčih, balvanske tekme, alpinistično-potopisna predavanja - veliko plezanja, druženja in zabave. Druženje se bo začelo že v petek, 15. aprila, s predavanjem Gregorja Šelige o njegovem balvaniranju po številnih svetovnih balvanskih destinacijah. Sobota bo zaznamovana s tekmami v športnem plezanju za otroke v različnih kategorijah (več o tekmovanju: Marko Fabčič,  ao.vipava@gmail.com,  031 739 712).

Zaključek dneva bo namenjen balvanski tekmi na umetni steni (postavljalec Gegor Šeliga) in predavanju gosta večera, ki nam bo predstavil svojih 40 let med stenami in vrhovi - nagrajenec PZS za življenjsko delo v alpinizmu,  Peter Podgornik. Uvod v nedeljsko dogajanje pripravlja Gregor Šeliga, ki bo v kratkih filmih predstavil balvaniranje v Vipavski dolini, ki ponuja kar nekaj odličnih področij te zvrsti plezanja.

360_vipavska_dolina 

Nedeljsko druženje bo razdeljeno v dva dela. Tradicionalna izvedba tekmovanja plezanje v stenah Vipavske doline (plezališči Vipava in Vipavska Bela) in nova tekma Vipavablocco/Orlouca challange, kjer bo tekmovalcem na voljo 7 naravnih balvanskih problemov s težavnostjo od 6b do 7b+.

Več informacij:

 

 

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=10882 25. 1. 2022