PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 6. maj 2016, ob 12. uri

Čistilna akcija na Kekcu in Škabrijelu

Na lepo spomladansko sobotno dopoldne, ko je vse kazalo, da bomo končno imeli tudi nekaj dežja, smo se v Novi Gorici zbrali člani na novo aktiviranega Odseka za varstvo gorske narave Planinskega društva Nova Gorica, pridružil pa se nam je tudi predstavnik Društva za rekreacijo, kulturo in zgodovino Škabrijel 1917.
Naš cilj? Vrh Škabrijela po normalki. Da pa ne bo prelahko, smo s seboj vzeli tudi nekaj dodatne opreme. In sicer vreče za smeti. Na začetku so bile seveda prazne, a so se kmalu začele polniti.

cistilna_akcija_foto_rok_mir_003
Čistilna akcija na Kekcu in Škabrijelu (foto Rok Mir)

Razdelili smo se v manjše skupine, vsaka pa je dobila nalogo, da pobere smeti na določenem odseku poti. Pričakovanega dežja je bilo le za dobro jutro, anorake smo kmalu pospravili v nahrbtnike.

Smeti je bilo manj od pričakovanja, a se je po koncu akcije vseeno pojavilo deset vreč. Veselilo nas je, da je bilo veliko odpadkov starejšega izvora, kar pomeni, da so ljudje nekoliko bolj ozaveščeni in jih odnesejo s seboj v dolino.

cistilna_akcija_foto_rok_mir_005
Udeleženci čistilne akcije Odseka za varstvo gorske narave PD Nova Gorica (foto Rok Mir)

Šlo je za prvo izmed mnogo akcij odseka po dolgih letih mirovanja. Med potjo so nas ljudje večkrat vprašali, kdo smo, ter obljubili pomoč za naslednjič, tako da lahko v prihodnosti pričakujemo še bolj množično udeležbo in posledično ... manj smeti.

Rok Mir
https://www.pzs.si/novice.php?pid=10942 24. 2. 2024