PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 8. maj 2016, ob 7. uri

Marko Prezelj nedeljski gost na Valu 202

Slovenski vrhunski alpinist Marko Prezelj, edini človek na svetu, ki je za svoje alpinistične vzpone prejel štiri zlate cepine, je bil v nedeljo, 8. maja 2016, nedeljski gost na Valu 202. Pogovoru lahko prisluhnete v radijskem arhivu.
Marko Prezelj (AO PD Kamnik) je edini alpinist na svetu, ki je štirikrat prejel priznanje zlati cepin in je Slovenec. Nedeljski gost je v pogovoru s Francijem Pavšerjem razložil, zakaj sodeluje s soplezalci iz celega sveta, ves čas išče dobro energijo in nove izzive. Pravi, da ne čuti notranje potrebe po medijski prepoznavnosti, a ceni odziv bližnje okolice.

“Umetnost poraza, da se po neuspehu pobereš, je bistvo igranja alpinizma. Če si ne zastaviš pretežkih ciljev, ne boš nikoli presegel svojih meja. Če si zastaviš prelahke, se ne boš nikoli obračal.“

Vrhunski alpinist Marko Prezelj pravi, da spoštuje svoje sponzorje, a noče postati premični pano, zato na sebe ne lepi nalepk. Nasprotuje tudi snemanju svojih odprav, čeprav je današnja družba vedno bolj naklonjena resničnostnim šovom: Da bi si na glavo nadel kamero in se snemal, se mi zdi skoraj kot snemanje pornografije v domači spalnici.”

Oddaji Nedeljski gost z naslovom Marko Prezelj: “Umetnost poraza je bistvo igranja alpinizma” lahko prisluhnete v arhivu Vala 202 na tej povezavi.

-------------------------
Povezane novice:
Zlati cepin že sedmič v roke slovenskih alpinistov
Nova smer Svetloba pred modrostjo Kennedyja, Novaka, Pellissierja in Prezlja v vzhodni steni Cerro Kishtwarja
Poročilo alpinistične odprave Kishtwar 2015
https://www.pzs.si/novice.php?pid=10943 7. 7. 2020