PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 10. maj 2016, ob 10.10 uri

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2016 na Celjskem

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje (SPOT) 2016 bo v okolico Celja, Šentruperta nad Laškim in Gorice pri Slivnici 14. in 15. maja 2016 privabilo okrog 300 tekmovalcev iz vse Slovenije, ki se bodo v različnih kategorijah potegovali za naslov državnih prvakov. Dvodnevno tekmovanje, na katerega so se uvrstile najboljše ekipe iz posameznih področnih lig (Gorenjsko-dolenjska, Koroška, Podravska, Rogaška, Zasavska, Savinjska, Primorska liga in liga Smrekovec), organizirajo Mladinska komisija PZS in planinska društva Rogaške orientacijske lige.
Planinska orientacija, ki ima v Sloveniji že več kot 60-letno tradicijo, predstavlja skupek znanj, izkušenj in uporabe tehničnih naprav za gibanje v naravi. Namen učenja orientacije je, da posameznik pridobi znanje, s katerim lahko samostojno in suvereno obvladuje gibanje v gorskem svetu. Planinska orientacijska tekmovanja so ena najbolj priljubljenih metod učenja orientacije, ki jo spodbuja tudi Mladinska komisija PZS. Od drugih orientacijskih preizkušenj se razlikujejo po tem, da pri udeležencih preverjajo tudi planinsko znanje in veščine, kot so izdelava vozlov, poznavanje gorstev, rastlinstva in živalstva, prva pomoč in druge vsebine planinske šole. Tekmovalci, ki tekmujejo v ekipah po tri do pet članov, so razdeljeni v deset kategorij: A – učenci do 6. razreda osnovne šole, B – učenci od 7. do 9. razreda osnovne šole, C – srednješolci (od 1. letnika srednje šole do 18. leta), Č – mladina (od 19. do 26. leta), D – člani (nad 27 let), E – starejši (člani nad 40 let), F – družine (najmanj eden od staršev in otroci do zadnjega razreda OŠ), G – odprta (manj zahtevna, primerljiva s kategorijo B), H – odprta (zahtevna, primerljiva s Č in D) in I – odprta (srednje zahtevna, primerljiva s C).

slovensko_planinsko_orientacijsko_tekmovanje_foto_manca_cujez
Planinska orientacijska tekmovanja so ena najbolj priljubljenih metod učenja orientacije, namen katere je, da posameznik pridobi znanje, s katerim lahko samostojno in suvereno obvladuje gibanje v gorskem svetu. (foto Manca Čujež)

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2016 na Celjskem ob pomoči Odbora za orientacijo Mladinske komisije PZS organizirajo planinska društva Vitanje, Slivnica pri Celju, Sloga Rogatec, Boč Kostrivnica in Celje Matica. Tekmovalci bodo morali poleg izbrušenega znanja iz orientacije, splošnega planinskega znanja in dobre telesne pripravljenosti pokazati še praktično poznavanje snovi planinske šole ter dodatnega gradiva o celjski popotnici Almi M. Karlin in naravni in kulturni dediščini Celjskega. Letošnjega SPOT-a se bo udeležilo 70 ekip. Za naslov državnega prvaka v planinski orientaciji se bo s kompasom in zemljevidom v rokah potegovalo okrog 300 tekmovalcev iz vse Slovenije.


Predstavitveni spot za SPOT 2016, ki so ga posneli planinci PD Slivnica pri Celju.

Tekmovanje se bo za kategorije C, Č, D, H in I začelo v soboto, 14. maja, ob 8. uri pred OŠ Frana Kranjca v Celju, planince zvečer čaka še nočno tekmovanje. Vrhunec orientacijskega dogajanja bo v nedeljo, 15. maja, saj bo na tekmovalnem prizorišču vseh 70 ekip. Za kulturno-gasilskim domom v Gorici pri Slivnici bodo organizatorji ob 8. uri pozdravili tekmovalce, sledil bo start ekip v kategorijah A, B, E, F in G, medtem ko bodo tekmovalci v kategorijah C, Č, D in H in I po zgodnjem startu takrat že na progi. Cilj vseh ekip bo v Gorici pri Slivnici, kjer bo ves dan na ogled razstava Planinski vestnik – 120 let z nami na planinskih poteh, po 16. uri pa sklepna prireditev s podelitvijo priznanj.

Vabljeni v orientacijski vrvež!

https://www.pzs.si/novice.php?pid=10948 20. 5. 2024