PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 15. junij 2016, ob 8.30 uri

Po pol drugem desetletju gorski stražarji tudi na Gorenjskem

Odbor varuhov gorske narave pri MDO PD Gorenjske si je za letošnji cilj zadal nalogo izpeljati tečaj za pridobitev naziva gorski stražar. Po letu 2000 je bila to prva izvedba tovrstnega tečaja na Gorenjskem.
Na začetku smo imeli kar nekaj organizacijskih težav, ki pa smo jih uspešno rešili in tako 12 tečajnikom iz sedmih planinskih društev gorenjskemga meddruštvenega odbora planinskih društev pripravili pripravili zanimivo in upamo, da tudi koristno usposabljanje.

V soboto, 4. junija 2016, smo se zbrali na parkirišču Ljubeljskim predorom, od koder smo se odpravili proti Zelenici. Pridružil se nam je tudi Dušan Klenovšek, ki se je prijazno odzval našemu vabilu, in že med potjo do Planinskega doma na Zelenici povedal marsikatero zanimivost o gorski flori in pticah. Kasneje smo z veseljem prisluhnili tudi njegovemu predavanju zavarovanih rastlinskih in živalskih vrstah naših gora.

mdo_gorenjske_gorski_strazar_2016_foto_valentin_rezar__1_ mdo_gorenjske_gorski_strazar_2016_foto_valentin_rezar__2_ mdo_gorenjske_gorski_strazar_2016_foto_valentin_rezar__3_

Že uvodoma smo se spoznali z nalogami in delom gorskih stražarjev v planinskih društvih in odsekih za varovanje gorske narave, seznanili smo se pa tudi s pestro zgodovino gorskih stražarjev pri nas. O teh temah in tudi o okolju prijaznih planinskih kočah nam je pripovedoval vodja tečaja Valentin Rezar - Tina. Spoznali smo se s kriteriji, ki jih mora izpolnjevati planinska koča za prejem certifikata Okolju prijazna planinska koča. Predavanje smo zaključili s pomočjo gospodarja in oskrbnika Planinskega doma na Zelenici in ocenili ali si koča res zasluži ta laskavi naziv.

Z gotovostjo lahko rečemo, da je bil tečaj zanimiv - spoznali smo kar nekaj novih stvari, zato s še večjim veseljem pričakujemo praktični del tečaja, ki se bo odvil ob koncu poletja v Dovžanovi soteski.

Zapisal in fotografiral Valentin Rezar - Tina

https://www.pzs.si/novice.php?pid=11040 1. 12. 2020