PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 13. julij 2016, ob 7.30 uri

Zgodovinska dvojna slovenska zmaga Garnbretove in Škofica v Chamonixu

Slovensko športno plezanje je doživelo nov mejnik z dvojno zmago. Na uvodni tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Chamonixu sta 12. julija 2016 slavila Janja Garnbret in Domen Škofic. Lanska chamoniška zmagovalka in evropska prvakinja Mina Markovič je dosegla šesto mesto.
Slovenska športna plezalca, 22-letni Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) in komaj 17-letna Janja Garnbret (Šaleški AO), sta v večernem finalu uvodne tekme za svetovni pokal v težavnostnem plezanju pometla s konkurenco in poskrbela za dvojno slovensko zmagoslavje. To je prva Janjina in druga Domnova zmaga v svetovnem pokalu in odličen začetek nove sezone v težavnosti, v kateri plezalce čaka še sedem tekem, septembra tudi svetovno prvenstvo v športnem plezanju. Uspeh slovenske reprezentance je s šestim mestom dopolnila 28-letna Mina Markovič (ŠPK Plus), ki je lani v Chamonixu osvojila naslov evropske prvakinje v težavnosti. Slovenske barve so zastopali še Urban Primožič (PK Škofja Loka), ki je dosegel 20. mesto, ter Rebeka Kamin (AO PD Domžale) in Martin Bergant (PK Škofja Loka), ki sta tekmo sklenila na 22. mestu.

Domen_Skofic_finale_foto_Luka_Fonda

"Prva tekma letos se je odvila prav sanjsko! Vedno je težko na začetku sezone, saj ne veš, kaj pričakovati. Na treningih sem se počutil vrhunsko, a nisem vedel, kaj bi to lahko pomenilo. Na srečo sem letos vse te misli pospravil v kot in sproščeno odplezal polfinale, ta pa mi je dal samozavest in vstopnico v finale z magičnim vzdušjem, kjer sem dal svoj maksimum. S svojim plezanjem sem izredno zadovoljen, zmaga za po vrhu z Janjo pa je bila še toliko slajša!" se je v večernem finalu prvi zmage razveselil Domen Škofic, ki je svetovni pokal v težavnosti lani sklenil na skupnem četrtem mestu, v lanski sezoni pa osvojil tudi prvo zmago v svetovnem pokalu. Drugo mesto je dosegel Italijan Stefano Ghisolfi, tretje pa Avstrijec Jakob Schubert.

Janja_Garnbret_vrh_foto_Luka_Fonda "Ne znam opisati z besedami, kako vesela sem svoje prve zmage v svetovnem pokalu. Pred sezono se nisem počutila popolnoma pripravljeno, dvomila sem vase, vendar mi je uspelo odpraviti vse negativne misli in odplezati tako, kot znam. Finalna smer mi je bila že na začetku všeč in sem vanjo vstopila z ogromno željo, kar mi je pomagalo, da sem jo uspešno priplezala do vrha. Zmaga je še toliko slajša, ker sva zmagala skupaj z Domnom," je bila po večernem spektaklu v Chamonixu navdušena Janja Garnbret. Najmlajša finalistka včeraj je dosegla vrh smeri tako kot drugouvrščena Belgijka Anak Verhoeven, a se na vrh zmagovalnega odra zavihtela z najboljšo predstavo že v kvalifikacijah in polfinalu. Tretja ja bila Južnokorejka Jain Kim.

Garnbretova je v Chamonixu navdušila že lani, ko si je na svoji prvi tekmi svetovnega pokala priplezala srebro in naslov evropske podprvakinje v težavnosti, medtem ko je trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti Mina Markovič lani v preddverju Mont Blanca zmagala in postala evropska prvakinja. Letos je Markovičeva v Franciji osvojila šesto mesto in se veselila skupaj z reprezentančnima kolegoma:
"Po slabšem začetku v kvalifikacijah sem že v polfinalu kljub precej napakam vseeno priplezala v finale, kjer sem rezultat izboljšala še za dve mesti in na koncu dosegla šesto mesto. Zadovoljna sem, da se občutki počasi vračajo in z veseljem pričakujem prihodnjo tekmo. Vse čestitke Domnu in Janji za res dobro plezanje vso tekmo in res vrhunski začetek sezone in rezultat!"

"Na prvi tekmi svetovnega pokala v težavnosti smo doživeli sanjski razplet. Vse se je začelo že z uvrstitvijo vseh tekmovalcev v polfinale in se nato še stopnjevalo s tremi finalisti. V finalu so naši preprosto eksplodirali. Mina je spet dobila dober občutek in s solidnim plezanjem popravila rezultat še za dve mesti. Domen je odplezal vrhunsko in zasluženo pustil vso konkurenco za sabo, to je bila njegova druga zmaga v karieri svetovnega pokala. Janja je potrdila, kar je dokazovala iz kroga v krog in kot vodilna po kvalifikacijah in polfinalu ohranila vodstvo vse do konca finala. Smer je preplezala do vrha in tako prišla do svoje prve zmage v svetovnem pokalu. Janja in Domen sta prvič v zgodovini slovenskega plezanja dosegla dvojno zmago," je bil ob odličnih uvrstitvah in novem mejniku slovenskega športnega plezanja zadovoljen novi selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Mina_Markovic_finale_foto_Luka_Fonda

Športne plezalce naslednja tekma čaka že konec tedna -
15. in 16. julija v švicarskem Villarsu, 22. in 23. julija pa se bodo znova pomerili v Franciji, v Brianconu.

Iskrene čestitke in uspešno na prihodnjih tekmah!

Manca Čujež

Foto: Luka Fonda
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11103 10. 8. 2020