PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 2. avgust 2016, ob 13.15 uri

Dokumentarni film Mount Everest danes na TV Slovenija

Danes bodo ob 16.15 na 2. programu TV Slovenija predvajali dokumentarni film Mount Everest, ki povzema 30 let slovenskih soočanj z najvišjo goro sveta, ki so izjemno zaznamovala tako slovenski kot tudi svetovni alpinizem.
Dokumentarni film Mount Everest povzema 30 let slovenskih soočanj z najvišjo goro sveta, ki so izjemno zaznamovala tako slovenski kot tudi svetovni alpinizem. Ob dveh svetovnih alpinističnih legendah, kot sta prvopristopnik sir Edmund Hillary in Peter Habeler, prvi človek, ki je dosegel vrh brez uporabe dodatnega kisika, je glavna pozornost v filmu namenjena dvema zgodovinskima slovenskima dosežkoma na gori. To sta prvenstveni vzpon po zahodnem grebenu leta 1979 in prvi smučarski spust z vrha leta 2000. Trideset let slovenskih poskusov na Mount Everestu je tudi velik del najbolj epske dobe slovenskih himalajskih odprav.

veterani_everesta_1979_foto_viki_groselj
Veterani alpinistične odprave Everest 1979: Muhamed Šišić - Hamo, Stipe Božić, Viki Grošelj, Bojan Pollak - Bojč, Tone Škarja, Tomaž Jamnik - Mišo, Ivan Kotnik - Ivč, Dušan Podbevšek - Dule, Andrej Štremfelj. (foto Viki Grošelj)

Ideja in scenarij: Viki Grošelj
Režija: Stipe Božić
Snemalci: Stipe Božić, Boštjan Virc, Davo Karničar, Ang Dorjee Chulding Sherpa
Montaža: Stipe Božić

Vabljeni k ogledu v torek, 2. avgusta 2016, ob 16.15 na 2. programu TV Slovenija!
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11143 2. 4. 2020