PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 12. avgust 2016, ob 16. uri

O taboru mladih planincev v oddaji Hudo! na 1. programu Radia Slovenija: 'Tu se ustvarijo prijateljstva, ki trajajo'

Oddaja za mlade Hudo! je 13. avgusta 2016 'gostovala' na taboru mladih planincev na Dovjem, kjer vse poletje taborijo društva iz Savinjskega meddruštvenega odbora planinskih društev. Planinski podmladek in vodnika iz PD Slivnica pri Celju in PD Dramlje so v pogovoru z voditeljem obujali spomine na nepozaben planinski teden z razgledom na Triglav. Vabljeni k poslušanju!
"V minulem tednu smo se srečali z mladimi planinkami in planinci Pino, Petjo, Niko, Jakobom in Žigo, ki prihajajo iz Planinskega društva Slivnica pri Celju in Planinskega društva Dramlje. Ti mladi planinke in planinci so pred kratkim končali svoj letošnji poletni tabor, ki so ga organizirali na Dovjem. V oddaji bomo govorili o tem, kakšna izkušnja je zanje bil planinski tabor in zakaj se sredi poletja, ko so prosti, za en teden odpravijo v naravo stran od elektrike, mobilnih telefonov in družbe prijateljev z domače ulice. Z nami pa bosta tudi vodnika omenjenih planinskih društev Nuša Verdev in Aljaž Čede, ki sta povedala tudi, kaj tabori pomenijo tistim, ki ga pripravijo in vodijo in so se še ne tako dolgo nazaj tudi sami kot udeleženci udeleževali planinskih taborov. Pestra sobota vas torej čaka, zato se nam vsekakor pridružite na potepanju po planinskem taboru in slovenskih gorah. Z našimi sogovorniki boste odšli tudi na Triglav," napoveduje voditelj oddaje Aleš Ogrin.

Oddaji Hudo!, ki je bila na 1. programu Radia Slovenija na sporedu 13. avgusta, lahko prisluhnete v radijskem arhivu na tej povezavi.

tabor_mladih_planincev_dovje_2016_foto_manca_cujez


Enkrat Dovje, vedno Dovje – tabor mladih planincev Dovje 2016

(poročilo in fotografije s spletne strani PD Slivnica pri Celju)

Kako krasno je, ko odgrneš šotor in se v jutranjem soju žarkov pred tabo baha Triglav s svojimi sosedi. Pravljično. Božansko. Enkratno. In takšni so tudi občutki po izpeljanem še enem planinskem taboru, ki smo ga pri planinskem društvu Slivnica pri Celju skupaj s planinskim društvom Dramlje izvedli na Dovjem, med 9. in 16. julijem 2016. Četica vodstva je skozi teden pod platnenimi strehami bdela nad 52 udeleženci.

Teden je bil:
PLANINSKI – izvedli smo ture na Kepo in Dovško Babo, Triglav, Slap Peričnik, Vitranc, Ciprnik, v Tamar;

ŠPORTNI – igrišča za odbojko, nogomet in boj med dvema ognjema so bila ves čas zelo obiskana;

DRUŽABEN – družili smo se ob tabornem ognju, se igrali razne igre;

VODNI – en popoldan smo preživeli na bazenu, ohladil nas je tudi slap Peričnik, imeli smo bitko v polivanju;

POUČEN – skozi teden smo izvedli predavanja o opremi in pakiranju nahrbtnika, prehrani, prvi pomoči, zgodovini planinstva, vremenu, nevarnosti v gorah, orientaciji in o zavarovanih rastlinah;

MODER – tabor je preplavil moder val, ko smo razdelili in se fotografirali v novih majčkah;

MUZEJSKI – obiskali smo Slovenski planinski muzej in Planiški muzej.

ORLOVSKI – bili smo v Planici, si ogledali nordijski center in se kot pravi orli povzpeli na vrh letalnice;

PRAVLJIČNI – vsak dan so nas obiskovali Kekčevi junaki, udeleženci pa so bili razvrščeni v mešane skupine, ki so se imenovale po pravljičnih junakih oz. po junakih iz legend, ki krožijo v okolici Dovjega;

JUNAŠKI – 16 udeležencev je osvojilo Triglav, vsi skupaj pa smo preživeli močno neurje;

KRALJEVSKI – kuharici sta poskrbeli, da smo vsak dan jedli kot kralji;

ZALJUBLJEN – poročilo se je kar 10 parov, od tega je imel en par bronasto, drugi par pa srebrno poroko.

PRIJATELJSKI – stkalo se je za veliko pajkovo mrežo novih prijateljskih vezi, starejše hribovske vezi pa so se obnovile in okrepile.

Da smo se imeli res pravljično, enkratno in božansko, lahko vidite skozi fotografije.

Nuša Verdev

Vir: PD Slivnica pri Celju


https://www.pzs.si/novice.php?pid=11170 16. 6. 2024