PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 15. september 2016, ob 14.40 uri

Znova z žičnico na Kanin, tudi do novega bivaka

V Kaninskem pogorju je v poznopoletnih dneh zelo živahno. Pod Prestreljenik ob koncih tedna znova vozi krožno-kabinska žičnica Kanin, za vožnjo s katero lahko z veljavno planinsko izkaznico uveljavljate popust. Na Kaninu stoji nov bivak oz. zimska soba, do začetka poletne planinske sezone 2017 pa se obeta tudi vnovično odprtje Doma Petra Skalarja na Kaninu.
Popolnoma prenovljena krožno-kabinska žičnica Kanin je pod Prestreljenik prvič popeljala potnike v petek, 9. septembra 2016, od takrat pa deluje ob sobotah in nedeljah med 8. in 16. uro. Člani Planinske zveze Slovenije lahko uveljavljajo popust za vožnjo. Redna cena povratne vozovnice je 17 , za odrasle z veljavno planinsko izkaznico 16 in za otroke od 10. do 18. leta 11 (redna cena 12 ), medtem ko enosmerna vozovnica stane 14 oz. 9 €, s planinskim popustom pa 13 € za odrasle in 7 € za otroke.

Nedaleč od Doma Petra Skalarja na Kaninu stoji nov bivak oz. zimska soba.
"Bivak smo postavili v funkciji zimske zobe, ker je Dom Petra Skalarja nima. Namenjen je vsem obiskovalcev gora, še posebej turnim smučarjem, tako kot zimska soba na Prehodavcih, pri Triglavskih jezerih in Krnskem jezeru. Pri postavitvi je sodelovalo približno sto prostovoljcev Planinske, Jamarske in Gorske reševalne zveze Slovenije. Ker je ponovno vzpostavljeno delovanje žičnice na Kanin, obstaja velika možnost, da bo Dom Petra Skalarja prihodnje leto v poletni sezoni odprt za obiskovalce," je povedal predsednik PD Bovec Robert Rot.

Zimsko sobo na Kaninu sta v sodelovanju s PZS, PD Bovec, GRZS in JZS postavila projektivna biroja OFIS arhitekti in CBD. "Objekt je v svoji obliki, konstrukciji in zasnovi drugačen od bivaka pod Skuto, saj želimo arhitekti s strokovnjaki različnih področij preučiti čim različnejše zasnove in njihove odzive glede na ekstremne razmere v visokogorju. Kaninska soba ima vertikalno zasnovo, ki jo določajo trije podesti z vertikalno razporejenimi ležišči. Objekt je v celoti lesen, saj je iz križno vezano lepljenih lesenih plošč, ki predstavljajo hkrati statično konstrukcijo, izolacijo in steno ter tvorijo pohištvo v interierju. Z zunanje strani je les zaščiten z aluminijasto oblogo. Podesti so orientirani proti prelepemu razgledu v bovško dolino. Ob vhodu v objekt je osrednji prostor namenjen druženju in pripravi hrane," je poudaril Janez Martinčič iz projektne ekipe OFIS arhitektov in dodal: "Za razliko od bivaka pod Skuto, ki ima jekleno konstukcijo in je bil zasnovan horizontalno v treh modulih, je soba na Kaninu lesena ter ima kompaktno, enoprostorsko in vertikalno zasnovo. Na skalo je postavljena tako, da ima kar najmanjšo površino v stiku s terenom, večinoma pa se konzolno preveša proti dolini." Pri postavitvi Bivaka pod Skuto na Malih podih so pomagali ​​še prostovoljci iz AO Ljubljana-Matica, Ortar-Jerman, Permiz in Jamarska zveza Slovenije.

Prihodnje poletje se obeta tudi vnovično odprtje Doma Petra Skalarja na Kaninu. "Planinsko društvo Bovec, Občina Bovec in Planinska zveza Slovenije od spomladi izvajajo aktivnosti za začetek popotresne prenove Doma Petra Skalarja, ki je edina planinska koča na Kaninskem pogorju in je zadnja tri leta zaprta. Ponovno delovanje krožno-kabinske žičnice bo še pospešilo in tudi olajšalo izvedbo vseh potrebnih del za obnovo Doma Petra Skalarja, katera se bodo v primeru ugodnih pogojev predvidoma zaključila do začetka poletne planinske sezone 2017," napoveduje predsednik PZS Bojan Rotovnik.

Manca Čujež
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11238 23. 9. 2020