PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sobota, 24. september 2016, ob 17. uri

Praznovanje v raju pod Stolom, na naj planinski koči 2016

Valvasorjev dom pod Stolom, s katerim upravlja PD Radovljica, je že v drugo osvojil lovoriko naj planinske koče, ki je s praznovanjem v raju pod Stolom 24. septembra postavila piko na i poletni akciji medija Siol.net in Planinske zveze Slovenije ter tako oskrbniški ekipi z Alešem Štafetom na čelu vbrizgala energijsko injekcijo in jo zavezala k dobremu delu tudi v prihodnje.
"Dežela kranjska nima lepšga kraja, ko je z okolšno ta, podoba raja," se je tem krajem poklonil že pesnik France Prešeren, ki je živel v Vrbi pod Stolom, planinska koča pod očakom Karavank pa nosi ime po piscu, tiskarju in izdajatelju pomembnih del za slovensko kulturo Janezu Vajkardu Valvasorju. Prav gotovo bi bila oba ponosna na Valvasorjev dom pod Stolom, ki je v poletnem izboru Siol.net in Planinske zveze Slovenije postal naj planinska koča 2016, kot že leta 2014, letos med 66 slovenskimi planinskimi domovi (od skupno 179 planinskih koč, zavetišč in bivakov), kolikor se jih je potegovalo za ta laskavi naslov, ki ga je lani osvojil Planinski dom na Kumu (PD Kum Trbovlje).

valvasorjev_dom_naj_planinska_koca_2016_foto_manca_cujez_022
Ponosnemu oskrbniku Valvasorjevega doma pod Stolom Alešu Štefetu sta častno plaketo za naj planinsko kočo 2016 predala odgovorni urednik medija Siol.net Uroš Urbas in generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko, veselil se je tudi predsednik PD Radovljica Valentin Rezar. (foto Manca Čujež)

Priznanje planincev in drugih obiskovalcev gora, ki so z glasovanjem podprli Valvasorja, je kar klicalo po praznovanju, ki je ob vznožje Stola zadnjo septembrsko soboto privabilo razveseljivo število planincev. Priložnosti primerno je v osrčju Karavank uvodoma zadonela planinska himna Oj, Triglav, moj dom v izvedbi pevca ansambla Dor ma cajt. Odgovorni urednik medija Siol.net Uroš Urbas je čestital oskrbniku Alešu Štefetu, za katerega in njegovo ekipo je zmaga tako priznanje kot obveza, ter poudaril, da je ponosen in vesel na oddanih 70 tisoč glasov v celotni akciji. Da je priznanje za naj kočo pokazatelj, da obiskovalci cenijo trud in gostoljubje Valvasorjevega doma, hkrati pa odmevna akcija veliko pove o povezanosti Slovencev z gorami in kočami, ga je dopolnil generalni sekretar PZS Matej Planko.

valvasorjev_dom_naj_planinska_koca_2016_foto_manca_cujez_023
Oskrbniška ekipa Valvasorjevega doma pod Stolom: Maša Štefe, Jana Žemlja, Janja Tavčar, Milka Rumora, kuharica Iva Zupan, Petra Bratuša in Aleš Štefe (foto Manca Čujež)

Čestitkam sta se pridružila tudi Igor Potočnik, predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije, ki odlično sodeluje s Štefetom, ter direktor Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica Matjaž Koman, ki je izpostavil velik pomen pohodništva za celotno Žirovnico z vzajemnimi obiskovalci v gorah in dolini ter oskrbniku podaril srebrnik 20 čebelic. Predsednik PD Radovljica Valentin Rezar bi bil težje bolj zadovoljen s končnim izkupičkom akcije Naj planinska koča, saj sta se na prvo in drugo mesto uvrstila Valvasorjev in Roblekov dom, oba v upravljanju njihovega planinskega društva. Zahvalil se je oskrbniški ekipi, ki je k lovoriki in priljubljenosti koče prispevala levji delež.

valvasorjev_dom_naj_planinska_koca_2016_foto_manca_cujez_009
Kulturni program in popoldansko praznovanje na Valvasorjevem domu pod Stolom z ansamblom Dor ma cajt (foto Manca Čujež)

Najslovesnejši del prireditve je bila podelitev častne plakete naj planinska koča 2016, ki sta jo
ponosnemu oskrbniku Valvasorjevega doma pod Stolom Alešu Štefetu predala odgovorni urednik Siol.net Uroš Urbas in generalni sekretar PZS Matej Planko. Štefe, ki bo s svojo ekipo letos praznoval četrto obletnico oskrbništva pod Stolom, je povedal, da je priznanje za naj planinsko kočo dobra energijska injekcija za delo vnaprej, hkrati pa zaveza, da bodo dobro delali tudi v prihodnje, ter povabil k sproščenemu planinskemu druženju. Tudi ob pijači in okusni jedači, po kateri slovi Valvasor, kjer so ob tej priložnosti pripravili hišno specialiteto Babudrovo presenečenje, dišalo pa je tudi po klobasah, štrukljih in različnih zavitkih. Dobro okrepčani planinci so urno zapolnili plesišče ob zvokih ansambla Dor ma cajt in klepetajoč napolnili sončne kotičke okrog najbolj priljubljene planinske koče.

Manca Čujež

>>> Ne spreglejte reportaže na Planet Siol.net:
Ta ekipa skrbi za planinsko kočo, ki po vašem mnenju šteje največ #foto #video

-------------------------
Povezane novice:

Valvasorjev dom pod Stolom naj planinska koča 2016
Nasprot' sonca na Planinskem domu na Kumu, naj planinski koči 2015
Na praznovanje na Valvasorjev dom pod Stolom, najbolj priljubljeno planinsko kočo 2014
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11268 15. 7. 2024