PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 23. oktober 2016, ob 12.15 uri

Janja Garnbret z zmago na Kitajskem že skupna zmagovalka svetovnega pokala

Športna plezalka Janja Garnbret je septembrskemu naslovu svetovne prvakinje na tekmi v Xiamenu 23. oktobra dodala še četrto letošnjo zmago v svetovnem pokalu in si tako že pred novembrsko sklepno tekmo v Kranju zagotovila skupno zmago svetovnega pokala 2016 v težavnosti. Na Kitajskem sta uspešno nastopila tudi Mina Markovič, ki je osvojila peto mesto, in Domen Škofic, ki z devetim mestom v Xiamenu ostaja skupno vodilni v težavnosti.
Šesto, predzadnjo letošnjo tekmo svetovnega pokala v težavnostnem plezanju so na jugovzhodu Kitajske začinile visoke temperature in visoka vlažnost, kar pa ni zmedlo druge najmlajše svetovne prvakinje v zgodovini Janje Garnbret (Šaleški AO), ki je že četrtič letos stopila na najvišjo stopničko svetovnega pokala - po Chamonixu, Villarsu in Brianconu še v Xiamenu, medtem ko je vmes v Parizu osvojila tudi naslov svetovne prvakinje v težavnostnem plezanju. "Zelo sem vesela, da mi je uspelo nanizati že četrto zmago v svetovnem pokalu. Bilo je zelo vroče in vlažno, a vesela sem, da sem se sprostila in to nekako dala na stran. Pritisk se je po svetovnem prvenstvu še zmanjšal, tako da tokrat res vem, kako je, ko plezaš popolnoma neobremenjen. S svojim plezanjem sem zadovoljna v vseh krogih tekmovanja in res si ne bi mogla želeti boljšega zaključka, pa čeprav tokrat nisem imela vrha smeri. Zelo sem uživala in se že veselim svetovnega pokala v Kranju," je bila navdušena 17-letna Korošica, ki je zmagala pred drugouvrščeno Belgijko Anak Verhoeven in tretjeuvrščeno Južnokorejko Jain Kim. Takšen je tudi trenutni vrstni red skupnega seštevka SP v težavnosti, kjer si je Garnbretova že pred zadnjo letošnjo tekmo priplezala svojo prvo skupno zmago svetovnega pokala v težavnosti, kar je pred njo trikrat - v letih 2011, 2012 in 2015 - uspelo Mini Markovič, leta 2007 pa je skupni seštevek SP v težavnosti osvojila Maja Vidmar.

sp_xiamen_foto_eddie_fowke_ifsc
Janja Garnbret je slavila pred drugouvrščeno Belgijko Anak Verhoeven in tretjeuvrščeno Južnokorejko Jain Kim. (foto Eddie Fowke/IFSC)

Mina Markovič (ŠPK Plus) je bila na Daljnem vzhodu prav tako v boju za najvišja mesta - četrta po polfinalu se je uvrstila na končno peto mesto. "S tekmo in pripravljenostjo sem zadovoljna, prav tako s plezanjem v kvalifikacijah in polfinalu. V eni kvalifikacijski smeri mi je sicer zmanjkalo le nekaj sekund za vpeti vrh, v polfinalu zadnji gib, ampak vseeno so bili občutki dobri. V finalni smeri se nisem najbolje znašla in sem med plezanjem trošila kar veliko energije. Vseeno sem se borila do konca, na koncu pa morda še premalo vztrajala, da bi rešila situacijo. Vse čestitke tudi ostalim puncam, ki so res dobro pripravljene, in seveda Janji za novo zmago," je povedala najizkušenejša članica slovenske reprezentance v športnem plezanju.

Slovenske barve je v moški konkurenci zastopal Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), ki je po odličnih kvalifikacijah v polfinalu le za pol giba zgrešil finale in tekmo na Kitajskem sklenil na devetem mestu. "Po super kvalifikacijah sem v polfinalu naredil preveč napak. Po prvi sem malce podvomil vase, nato pa se je začelo samo še stopnjevati. Vsaka napaka me je stala ogromno energije in v taki vročini mi ni uspelo ohraniti mirne glave. Na žalost je na koncu zmanjkalo le za plus, da bi lahko stvari popravil v finalu. Ni bil moj dan ..." je svoj nastop ocenil Radovljičan, ki ostaja vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti. Zmage se je veselil Italijan Stefano Ghisolfi, drugi je bil Rus Dmitrii Fakiryanov in tretji Avstrijec Jakob Schubert, sicer drugi v skupnem seštevku SP, tretji pa je Francoz Romain Desgranges.

---> Vrhunce tekme SP v Xiamenu si lahko ogledate v spodnjem videu.


"Ta tekma je dala mešane občutke, saj sem v prvi vrsti res zelo vesel Janjine zmage na Kitajskem in morda še bolj dejstva, da je skupni seštevek odločen in bo lahko na zadnji tekmi v Kranju samo uživala brez dodatnega bremena. Po drugi strani pa mi je zelo žal za Mino in Domna, ki sta v kvalifikacijah pokazala, da sta odlično pripravljena - oba sta preplezala obe kvalifikacijski smeri do vrha, le da je Mini zmanjkalo časa na zadnjem oprimku in tako ji vrha prve smeri niso upoštevali, v polfinalu pa je padla na zadnjem gibu. Mina finala žal ni odplezala optimalno, sicer tudi ne slabo, vendar ji je v zadnjih gibih malo zmanjkalo moči. Domen je v polfinalu storil preveč napak, kar mu je pobralo moči in zal za minimalno zgrešil finale," je črto pod tekmo v Xiamenu potegnil selektor in trener slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Pred sklepno tekmo svetovnega pokala, ki bo 26. in 27. novembra v Kranju, Garnbretova in Škofic ohranjata vodilno mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, prav tako Slovenija ostaja vodilna država
v skupnem seštevku reprezentanc v težavnosti, Markovičeva pa se na domače prizorišče vrača kot štirikratna zmagovalka Kranja. Poleg trojice najuspešnejših lahko na domači tekmi znova pričakujemo številčno posadko slovenske reprezentance v športnem plezanju. Vstopnice za kranjsko tekmo, na kateri bodo lahko navijači v živo podprli slovenske športnoplezalne junakinje in junake ter druge najboljše plezalce z vsega sveta, so že na voljo na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani in na prodajnih mestih Eventima po Sloveniji in na spletu. Več informacij na spletni strani www.worldcupkranj.com.

V veselem pričakovanju kranjske tekme čestitke slovenski ekipi!

Manca Čujež

www.worldcupkranj.com

-------------------
Povezane novice:
Svetovni pokal v športnem plezanju Kranj 2016 - predprodaja vstopnic
Slovenski športni plezalci s tremi medaljami s svetovnega prvenstva v Parizu (video, foto)
Janja Garnbret druga najmlajša svetovna prvakinja, Mina Markovič bronasta v Parizu

Škofic s tretjo zmago letos, Markovičeva druga v Imstu
Druga dvojna zmaga Janje Garnbret in Domna Škofica v Brianconu
Garnbretova nepremagljiva tudi v Villarsu, Primožič peti
Zgodovinska dvojna slovenska zmaga Garnbretove in Škofica v Chamonixu
Športno plezanje na olimpijskih igrah Tokio 2020
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11332 22. 6. 2024