PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 11. november 2016, ob 9.25 uri

Vabljeni na proslavo 120-letnice planinstva v Posočju

PD Tolmin je dedič nekdanje Soške podružnice Slovenskega planinskega društva, ustanovljene v Tolminu (1896), ki je bila pravzaprav začetnik organiziranega slovenskega planinstva v Posočju, pa tudi širše, saj v takratnem času na Primorskem ob boku nemške ni bilo še nobene druge slovenske planinske organizacije. V letošnjem jubilejnem letu se je zvrstilo več prireditev, s katerimi smo obujali spomin na ta dogodek, poudarjali pomen ustanovitve za razvoj planinstva v naših krajih in splošno slovensko nacionalno osveščenost.
Bližamo se zaključku letošnjih jubilejnih prireditev, svečani počastitvi, ki bo 19. 11. 2016 ob 18.00 v Kinogledališču v Tolminu. Kot uvod v prireditev je bila 5. 11. 2016 v galeriji kinogledališča odprta razstava Fotografi praznujejo ob 120-letnici planinstva v Posočju, ki bo na ogled do 30. 11. 2016.

Na osrednji in zaključni prireditvi 19. 11. bo slavnostni govornik Bojan Rotovnik, predsednik Planinske zveze Slovenije, v kulturnem programu pa bodo sodelovali:

- kvartet trobil Glasbene šole Tolmin (mentor Matija Mlakar),
- učenci Osnovne šole Franceta Bevka iz Tolmina – slušatelji izbirnega predmeta retorika (mentorica Mirjam Humar),

- Otroška folklorna skupina Pastirčki z Osnovne šole Dušana Muniha Most na Soči – podružnična šola Dolenja Trebuša (mentorici Nives Gruden in Ana Makovec)

- in Komorni pevski zbor Musica viva pod vodstvom Erike Bizjak

Program bo povezoval Nikola Drole.

Na prireditvi bo predstavljena tudi jubilejna številka društvenega glasila Krpelj, kjer je obdelana kronika delovanja PD Tolmin zadnjih 10 let.

Prisrčno vabljeni!

PDF VABILO: 120-letnica planinstva v Posočju (231,19 KB)

https://www.pzs.si/novice.php?pid=11371 16. 4. 2021