PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 13. november 2016, ob 12. uri

Garnbretova mladinska svetovna prvakinja tudi v balvanih, Lukanova podprvakinja; skupno šest medalj za Slovenijo

S Slovenkami ni šale! Janja Garnbret je tretjemu zaporednemu naslovu mladinske svetovne prvakinje v težavnosti 13. novembra na Kitajskem dodala še drugo zaporedno najžlahtnejšo lovoriko v balvanih v kadetski konkurenci, potem ko je letos postala tudi članska svetovna prvakinja in skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti. Navdušila je tudi Vita Lukan, ki je postala mladinska svetovna podprvakinja v balvanih, prav tako med kadetinjami. Slovenska mladinska reprezentanca v športnem plezanju se domov vrača s skupno šestimi medaljami.
Mladinsko svetovno prvenstvo v športnem plezanju Guangzhou 2016, ki je potekalo od 7. do 13. novembra, so danes sklenile finalne preizkušnje v balvanskem plezanju, z dvema medaljama znova navdušujoče za slovensko mladinsko reprezentanco, potem ko so 9. novembra slovenske kadetinje pokorile svetovno konkurenco v težavnostnem plezanju: Garnbretova je zmagala, Mia Krampl je bila druga, Lukanova pa tretja.

Sedemnajstletna
Janja Garnbret (Šaleški AO) je bila po sredinem težavnostnem zmagoslavju razred zase tudi v balvanih. V finalu je bila daleč najboljša, saj je edina dosegla vse štiri vrhove in tako ubranila tudi naslov svetovne mladinske prvakinje v balvanskem plezanju v kadetski konkurenci do 18 let.
"Vesela sem, da mi je uspelo splezati vse balvane v vseh krogih. Čeprav sem že po prvih treh balvanih postala svetovna mladinska prvakinja, sem se kljub temu pošteno namučila za vrh v zadnjem balvanu. Še posebej pa sem vesela, da sva z Vito pokazali, da s Slovenkami ni šale. Zadovoljna sem s svojo formo in se že veselim svetovnega pokala v Kranju," se je smejalo nepremagljivi Korošici.

msp_2016_balvani_janja_garnbret_foto_domen_svab
Po tretjem zaporednem naslovu mladinske svetovne prvakinje v težavnosti je Janja Garnbret na Kitajskem postala tudi mladinska svetovna prvakinja v balvanskem plezanju, že drugič zapored. (foto Domen Švab)

Izjemen slovenski kadetski uspeh je soustvarila 16-letna Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), ki je z balvanskim srebrom na Kitajskem izboljšala lanski bron z mladinskega svetovnega prvenstva. Tretja med kadetinjami je bila Američanka Maya Madere.
"Po doseženem tretjem mestu v težavnosti sem se na balvansko tekmo podala dokaj sproščeno. Balvani v polfinalu so bili težki in zelo sem bila vesela, da sem se uvrstila v finale in na koncu osvojila drugo mesto. Za piko na i pa mi je družbo na podelitvi delala Janja, ki je tudi tokrat prepričljivo zmagala," se je že druge medalje na MSP 2016 veselila tudi Gorenjka.

Slovenska mladinska reprezentanca v športnem plezanju pod vodstvom selektorja Anžeta Štremflja in trenerja Domna Švaba je na letošnjem mladinskem svetovnem prvenstvu skupno osvojila šest medalj, vse v kategoriji kadetinj do 18 let. Garnbretova si je priplezala dve zlati - v težavnosti in balvanih - ter srebrno v kombinaciji (balvansko, hitrostno in težavnostno plezanje), Lukanova srebrno v balvanih in bronasto v težavnosti, Kramplova pa srebrno v težavnosti. "Z izkupičkom naše reprezentance na tem svetovnem prvenstvu sem zelo zadovoljen. Pet odličij v posameznih disciplinah in eno v kombinaciji je dober dosežek. Dobili smo potrditev, da dobro delamo, in zagon, da gremo s polno paro naprej. Mladinska sezona se je sicer končala, vendar bomo že februarja začeli priprave na leto 2017," je črto potegnil Štremfelj.

msp_2016_balvani_vita_lukan_foto_domen_svab
Vita Lukan, mladinska svetovna podprvakinja v balvanih in tretja v težavnosti na MSP Guangzhou 2016. (foto Domen Švab)

V balvanskem polfinalu so tekmovali še Lučka Rakovec (ŠD Proteus), 8. med starejšimi deklicami do 16 let, Tjaša Slemenšek (Šaleški AO) in Mia Krampl (AO PD Kranj), 11. oz. 15. med kadetinjami, Matic Kotar (ŠD Proteus), 12. med kadeti, Julija Kruder (ŠPO PD Celje Matica), 15. med mladinkami do 20 let, Anže Peharc (AO PD Kranj), 23. med mladinci, in Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), 39. med starejšimi dečki.

26. in 27. novembra se obeta pravi športnoplezalni spektakel na domačih tleh, na finalni članski tekmi svetovnega pokala v težavnosti Kranj 2016. Garnbretova je s skupno zmago v svetovnem pokalu 2016 že zagotovila, da bomo vsaj enkrat slišali Zdravljico.

Naj se iskrene čestitke slišijo do Kitajske!

Manca Čujež

www.worldcupkranj.com
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11375 5. 7. 2020