PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 23. december 2016, ob 11. uri

Alpinistična odprava Patagonija 2016 odhaja na pot

V soboto, 24. decembra 2016, odhaja v Argentino alpinistična odprava Patagonija 2016, ki jo sestavljajo Matej Balažic (AO PD TAM Maribor), Blaž Gladek (AO PD Kamnik) in Marjan Kozole (AK Vertikala). Želijo si čim več plezanja v granitu in ponovitev Hudičeve zajede v Fitz Royu. Več v pogovoru z vodjo oprave.
Alpinistična odprava PATAGONIJA 2016

Trajanje odprave: od 24. 12. 2016 do 5. 2. 2017

Vodja: Matej Balažic (AO PD TAM Maribor)
Člana:
Blaž Gladek (AO PD Kamnik)
Marjan Kozole (AK Vertikala)

S kakšnimi cilji odhajate v Patagonijo? Katere vzpone načrtujete za aklimatizacijo?
Na odpravo se odpravljamo z željo po čim več plezanju. Nismo osredotočeni na točno določeni cilj, saj si lahko potem kar hitro razočaran, tako da se bomo prepustili toku dogodkov, si pa res želimo, da bi čim več plezali v granitu. Želja je ponovitev Hudičeve zajede v Fitz Royu, ampak pustimo času čas. Patagonija je ogromno območje z veliko hribi in dobrimi smermi, mogoče pa se najde še kakšna nepreplezana ...

Zakaj so vas pritegnile te prevetrene gore?
To območje nas je pritegnilo predvsem zaradi svoje lepote gora in odlične kakovosti skale za plezanje.

Kako so potekale vaše priprave na odpravo?
Priprave na odpravo so potekale predvsem s skupnim plezanjem vse leto. Skupaj smo preplezali kar nekaj smeri v naših hribih, trenirali v plezališčih ...

Vsi boste v Patagoniji plezali prvič. Katere izkušnje preteklih vzponov vam bodo prišle najbolj prav?
Res se v Patagonijo odpravljamo prvič. Nekaj izkušenj nam bo zagotovo prišlo prav s taborov za perspektivne alpiniste, ko smo plezali v granitu. Drugače pa hribi kot hribi, stvar moreš vzeti resno od začetka do konca, da se na koncu srečno izide.

vris_hudiceva_zajeda_foto_kriselj_krajnc
Vris Hudičeve zajede v Fitz Royu (foto Tadej Krišelj in Luka Krajnc)

Matej Balažic (AO PD TAM Maribor) je član SMAR - slovenske mladinske alpinistične reprezentance. Leta 2014 se je udeležil odprave na Aljasko in dosegel vrh Denalija po zgornjem delu West Riba.

Blaž Gladek (AO PD Kamnik) je bil udeleženec odprav v Kirgizijo (2014), kjer je med vzponom na sedemtisočak Han Tengri dosegel višino 6700 m (obrnil zaradi omrzlin) in v Yosemite (2015), kjer je preplezal več smeri.

Marjan Kozole (AK Vertikala) pleza že deset let, je alpinistični inštruktor, ima ogromno preplezanih smeri v hribih v Sloveniji in tujini, to pa bo njegova prva odprava.

Odpravo, ki jo sofinancira Planinska zveza Slovenije, bomo spremljali tudi na naši spletni strani.

Srečno, fantje!

Manca Čujež
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11485 16. 6. 2024