PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 30. december 2016, ob 8.30 uri

Prve usmerjevalne table na Slovenski turnokolesarski poti

Leto se izteka in s tem tudi četrto leto, odkar se je porodila ideja, da potegnemo kolesarsko pot prek vseh pomembnejših slovenskih gorstev. Poimenovali smo jo Slovenska turnokolesarska pot oz. STKP. Z označevanjem poti smo ponekod šele na začetku, drugod pa že zelo daleč. Prav je, da omenimo najprizadevnejše, to so markacisti Odbora za planinske poti Dolenjske in Bele krajine, ki so že skoraj v celoti markirali svoj del poti.
Trasiranje Slovenske turnokolesarske poti nam je vzelo tri leta in pol, na Dan slovenskih planinskih doživetij 18. junija 2016 pa smo jo končno vendarle odprli. Okoli 1800 kilometrov, 50.000 metrov vzpona, 41 enodnevnih etap, 109 kontrolnih žigov, 52 planinskih koč, obisk številnih krajev zgodovinskega, etnološkega in kulturnega pomena, predvsem pa v naravnem okolju, krožno širom po Sloveniji.

Potek poti smo uskladili z zahtevami Zavoda za gozdove RS in Zavoda za varstvo narave RS, podrobnosti pa ponekod še usklajujemo z nekaterimi občinami in lastniki zemljišč. Odziv turnih kolesarjev nas je presenetil, prodali smo že več kot 1000 Dnevnikov STKP.

Kolesarji se lahko orientirajo s pomočjo opisov, GPS-sledi in zemljevidov, ki so na voljo na spletnem vodniku (stkp.pzs.si), pot pa je že vrisana tudi na novih zemljevidih Planinske založbe PZS.

stkp_postavljanje_drogov_foto_mladen_zivkovic_008
Markacisti Odbora za planinske poti Dolenjske in Bele krajine so že skoraj v celoti markirali svoj del poti od Rajhenava v Kočevskem rogu do Premagovcev na vzhodnem robu Gorjancev. (foto Mladen Živkovič)

Pokazalo pa se je, da si kolesarji želijo tudi oznak na terenu, planinci smo pač vajeni uporabljati markirane poti. Zato smo kolesarji in markacisti letos poleti družno pristopili k označevanju poti. Pot označujemo s kolesarsko oz. dvonamensko markacijo in nameščamo modre usmerjevalne table.

Z označevanjem poti smo ponekod šele na začetku, drugod pa že zelo daleč, prav je, da omenimo najprizadevnejše, to so markacisti Odbora za planinske poti Dolenjske in Bele krajine (PD Semič, Črnomelj, Metlika, Krka Novo mesto in Kostanjevica), ki so že skoraj v celoti markirali svoj del poti od Rajhenava v Kočevskem rogu do Premagovcev na vzhodnem robu Gorjancev. Zima sicer že trka na vrata, pa vendar smo prejšnjo soboto v Beli krajini privili tudi že prvih 30 usmerjevalnih tabel. Nekaj fotografij s postavljanja drogov in nameščanja usmerjevalnih tabel v Beli krajini si lahko ogledate v galeriji.

Jože Rovan

Vzpostavitev varnejše Slovenske turnokolesarske poti je podprla Zavarovalnica Generali

Generali_Logo

https://www.pzs.si/novice.php?pid=11494 24. 7. 2024