PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 9. januar 2017, ob 22. uri

Alpinistična odprava Patagonija 2016 - sporočila & foto

Alpinistična odprava v Patagonijo, ki jo sestavljajo Matej Balažic, Blaž Gladek in Marjan Kozole, je v Argentino krenila 24. decembra, vrača pa se 5. februarja 2017. Želijo si čim več plezanja v granitu in ponovitev Hudičeve zajede v Fitz Royu.
Predstavitev odprave PATAGONIJA 2016
Člani odprave: vodja: Matej Balažic (AO PD TAM Maribor), Blaž Gladek (AO PD Kamnik) in Marjan Kozole (AK Vertikala).
Trajanje odprave: od 24. decembra 2016 do 5. februarja 2017.
Območje: Patagonija.
Cilj: ponovitev Hudičeve zajede v Fitz Royu.

SPOROČILA:

Petek, 30. december 2016
Do Chaltena smo po dveh dneh prispeli brez težav. Po ogledu vremenske napovedi smo spakirali opremo. S težkimi nahrbtniki smo se odpravili proti sedlu Paso Superior. Pot čez slikovito in vetrovno patagonsko pokrajino nam je vzela ves dan hoje. Na sedlu nas je ponoči presenetil močan veter, zato smo načrtovano plezalno turo zamenjali za ogled razmer v steni Fitz Roya. Na sedlu smo pustili večino opreme, nato pa se pred poslabšanjem vremena odpravili v Chalten, kjer trenutno čakamo na novo vremensko okno.
Vsem skupaj v Sloveniji želimo srečno, zdravo in uspešno novo leto 2017!
Lp, Matej, Marjan, Blaž

Ponedeljek, 9. januar 2016
Po tridnevnem počitku po prihodu v Chalten smo se na dokaj optimistično vremensko napoved znova odpravili proti Pasu Superior z namenom, da vstopimo v Hudičevo zajedo. Že na dostopu nas je presetil nenapovedan sneg, ki se je čez noč še dodatno okrepil. Zjutraj nas je pogled na popolnoma zasnežene stene prisilil v umik nazaj v dolino, kamor smo odnesli tudi vso opremo. Dva dni pozneje se odpravimo pod Cerro Torre (kamp Niponino), ker je napovedano 30-urno vremensko okno. Vstopimo v smer Rubia y Azul v MediaLuni, vendar nas že v prvem raztežaju presnetijo zasnežene in mokre poči, tako da smo obrnili in se vrnili v kamp. Ponoči vstopimo v rampo, ki vodi proti avstrijskemu sedlu, kjer imamo namen splezati na vrh Aquille De'S. Zopet je fronta za 15 ur prehitela vremensko napoved z močnim vetrom in sneženjem, zato smo na polovici obrnili in se vrnili v dolino, kjer zopet čakamo na boljše čase :) (vreme).
Lp, Marjan, Blaž, Matej

-------------------------
Povezana novica:
Alpinistična odprava Patagonija 2016 odhaja na pot
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11495 3. 8. 2020