PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 9. januar 2017, ob 8.25 uri

Janez Svoljšak peti na Kitajskem

Na drugi tekmi svetovnega pokala v lednem plezanju 2017, ki je bila od 7. do 9. januarja v Pekingu na Kitajskem, je slovenski predstavnik Janez Svoljšak (AO PD Kranj), aktualni evropski prvak v težavnosti, osvojil odlično peto mesto.
Zadnja leta najuspešnejši slovenski tekmovalec v lednem plezanju Janez Svoljšak (AO PD Kranj) je v lanski sezoni na sklepni tekmi svetovnega pokala v lednem plezanju na Južnem Tirolskem zmagal in osvojil tudi naslov evropskega prvaka 2016 v lednem plezanju ter sezono sklenil na tretjem mestu skupne razvrstitve svetovnega pokala 2016 v težavnosti.

Škofjeločan je tudi letos obetavno začel svetovni pokal in se na obeh tekmah uvrstil v finale. Na uvodni tekmi decembra v ameriškem Durangu je dosegel osmo mesto, na drugi preizkušnji SP v kitajskem Pekingu je v kvalifikacijah skupaj s četverico dosegel oba vrhova, polfinale s skorajšnjim vrhom končal na petem mestu, to uvrstitev pa je 23-letni slovenski tekmovalec ohranil tudi v finalu.
"S plezanjem v kvalifikacijah in polfinalu sem zadovoljen. V finalu sem plezal premalo sproščeno in v težki smeri, kot je danes, se tako ne da priti do vrha. Glede na svoje plezanje sem z rezultatom zadovoljen," je povedal Svoljšak, ki je trenutno šesti v skupnem seštevku svetovnega pokala 2017 v težavnosti.

Zmagal je Rus Nikolai Kuzovlev, drugi je bil Južni Korejec HeeYong Park, tretji pa Švicar Yannick Glatthard. V ženski konkurenci je slavila Rusinja Maria Tolokonina pred Woonseon Shin in Han Na Rai Song iz Južne Koreje.


>>> Janezov finalni nastop si lahko ogledate v spodnjem posnetku od 2:10 dalje.


Po tekmi v Durangu in pred potjo na Kitajsko je Svoljšaku v Koloradu uspela ponovitev smeri Saphira (M15-), ki trenutno velja za najzahtevnejši mešani vzpon v Ameriki, s Saro Jaklič (AO PD Kranj) pa sta v ZDA opravila še več dobrih vzponov.

Tekmovalce naslednja preizkušnja svetovnega pokala čaka že ta konec tedna, od 13. do 15. januarja v Južni Koreji (Cheongsong), kjer bo poleg Svoljšaka nastopila tudi Marija Jeglič (AO PD Ljubljana Matica), nato se lednoplezalna karavana preseli v Evropo, kjer bosta tekmi 20. in 21. januarja v Švici (Saas Fee) in od 27. do 29. januarja v Italiji (Rabenstein). Za konec sezone se bodo pomerili tudi na svetovnem prvenstvu v lednem plezanju, ki bo od 3. do 5. februarja v Franciji (Champagny-en-Vanoise).

Čestitke in uspešno dalje!

Manca Čujež

-----------------------
Povezane novice:

Jakličeva in Svoljšak v Koloradu: Janez ponovil Saphiro (M15-)
Svoljšak osmi za uvod v SP v lednem plezanju 2017
Začenja se svetovni pokal v lednem plezanju 2017
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11508 22. 7. 2024