PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 11. januar 2017, ob 9. uri

Slovenska ženska zmaga na odprtem prvenstvu Avstrije v lednem plezanju

Minulo soboto se je v Avstriji v kraju Kötschach-Mauthen (slovensko: Koča-Muta) odvijalo odprto prvenstvo v lednem plezanju. Tekme sta se udeležila tudi slovenska predstavnika Nace Grgorinič (AO PD Kranj) in Maja Šuštar (AO PD Domžale).
V dopoldanskem času so se tekmovalci pomerili v dveh kvalifikacijskih smereh, kjer je bila dobra osredotočenost važnejša od hitrosti ali moči. Zaradi številnih črt po ledu se je bilo v smeri težko znajti in žal je tudi Nace s cepinom zašel izven dovoljenega območja, zato ni imel možnosti, da bi svoje znanje pokazal tudi v večernem finalnem nastopu.

V finalu so se tekmovalci zopet pomerili v dveh smereh. Prva je bila lahka, podobna kvalifikacijskim, druga pa nekoliko težja, z začetnim drytoolaškim previsnim delom, ki mu je sledil zanimiv prehod (skok) v veliki stolp. Zaradi pokajočega ledu (- 15 °C!) v prvi smeri ali prešibkih bicepsov v drugi smeri so v moški konkurenci le štirje tekmovalci dosegli oba vrhova. Z veliko časovno prednostjo je zmagal Peter Ortner pred Johannesom Mörtlonom in Kristianom Kerschbaumerjem. V ženski konkurenci je s preplezanima dvema vrhoma zmagala Maja Šuštar pred Melanie Glanznig in Iris Kurzweil. >>> Rezultati so objavljeni na spletni strani organizatorja.

Maja Šuštar

Fotografije: Maja Šuštar in Nace Grgorinič 
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11513 26. 1. 2022