PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 19. januar 2017, ob 15.15 uri

Začenja se svetovni pokal v turnem smučanju 2017

S tekmo v Andori se 21. januarja začenja svetovni pokal v turnem smučanju 2017, ki poteka pod okriljem Mednarodne zveze za turno smučanje (ISMF - International Ski Mountaineering Federation). V tej sezoni tekmovalce čaka tudi svetovno prvenstvo. Uvodne preizkušnje se bodo udeležili člani slovenske reprezentance v tekmovalnem turnem smučanju Karmen Klančnik, Nejc Kuhar, Luka Kovačič in Anže Šenk.
Domače barve bodo na prvi tekmi svetovnega pokala 2017 zastopali člani slovenske reprezentance v tekmovalnem turnem smučanju Karmen Klančnik (TSK Olimpik), Nejc Kuhar (TSO PD Jezersko), Luka Kovačič (TSK Olimpik) in Anže Šenk (TSO PD Jezersko). Reprezentančni trener in selektor je Iztok Cukjati.

V lanski sezoni sta vidnejše rezultate dosegala novinka na največjih tekmovanjih Karmen Klančnik, ki je z nastopom na le nekaj tekmah SP 2016 sklenila na 36. mestu, in najuspešnejši slovenski turni smučar Nejc Kuhar, ob koncu sezone 30. v SP, prav tako le z udeležbo na posameznih tekmah. Na evropskem prvenstvu 2016 v turnem smučanju v Švici, ki je hkrati štelo tudi za točke svetovnega pokala, sta slovenska predstavnika na tekmi v vzponu segla proti najboljši deseterici - Klančnikova je osvojila 9. in Kuhar 11. mesto - ter uspešno nastopila tudi na posamični tekmi in v šprintu.

Klančnikova in Kuhar sta se za svetovni pokal od 12. do 15. januarja v Dolomitih ogrevala na tekmi Epic Ski Tour, kjer sta dosegla razveseljivi 3. oz. 5. mesto, svoja doživetja pa opisala na svojih blogih. "S tretjim mestom in nastopom sem zelo zadovoljna, saj rezultat le potrjuje uspešnost treningov, dobila pa sem dobro motivacijo za naslednja tekmovanja. Verjela sem vase in uspelo mi je!" je bila zadovoljna Karmen Klančnik, prav tako je svoj cilj dosegel Nejc Kuhar: "Tekmo sem tako zaključil na 5. mestu in cilj je bil dosežen. Lahko bi rekel, da sem dobro podrezal v osje gnezdo italjanskih tekmovalcev ter se hkrati dobro pripravil na to, kar me čaka prihodnji vikend - svetovni pokal v Andori."

Leto 2016 je za športno panogo prineslo pomemben mejnik. Na zasedanju skupščine Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), ki je v Riu de Janeiru potekala v dneh pred odprtjem XXXI. olimpijskih iger, je tekmovalno turno smučanje postalo šport, priznan s strani MOK, kar mu daje možnost, da se pojavi na prihodnjih zimskih olimpijskih igrah.

Svetovni pokal ISMF 2017

DATUM KRAJ (DRŽAVA) DISCIPLINA
21. 1. Andora (Andora) posamično, vzpon
28. 1. Cambre d'Aze (Francija) posamično, sprint
11. 2. Erzincan (Turčija) posamično, sprint
25. 3. Prato Nevoso (Italija) posamično, sprint
8. 4. Val d'Aran (Španija) posamično, vzpon

Svetovno prvenstvo ISMF 2017
DATUM KRAJ (DRŽAVA) DISCIPLINA
23. 2.-2. 3.        Transcavallo (Italija)                   posamično, sprint, tekma v parih, vzpon, štafete

29. januarja se s tekmo v parih na Jezerskem začne tudi slovenski pokal v turnem smučanju 2016/2017 >>> KOLEDAR tekem.

Uspešno sezono želimo turnim smučarkam in smučarjem!

Manca Čujež

https://www.pzs.si/novice.php?pid=11515 16. 7. 2024