PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 23. januar 2017, ob 9.30 uri

Svoljšak v Švici do drugega 5. mesta v sezoni

Četrta postaja svetovnega pokala 2017 v lednem plezanju je bil 20. in 21. januarja švicarski Saas Fee, ki je prinesel dvojno korejsko zmago, slovenski tekmovalec Janez Svoljšak pa je s petim mestom ponovil najboljšo uvrstitev v letošnji sezoni.
Škofjeločan Janez Svoljšak (AO PD Kranj), ki si je lani s svojo premierno zmago na tekmi svetovnega pokala v Rabensteinu priplezal tudi naslov evropskega prvaka 2016 v lednem plezanju, je na letošnji uvodni tekmi decembra v ameriškem Durangu dosegel osmo mesto, drugo preizkušnjo SP v kitajskem Pekingu je končal kot peti, na tretji tekmi v Južni Koreji si je priplezal šesto mesto, v četrto - v Saas Feeju v Švici - pa je izenačil svojo letošnjo najboljšo uvrstitev.

Čeprav je po polfinalu kazalo še bolje, Svoljšak je bil namreč drugi, so se karte v finalu znova premešale. Z virtuoznim plezanjem se je zmage že drugič zapored veselil
Južni Korejec HeeYong Park, ki je za sabo pustil ruska brata Tomilov - Alexeya in Maxima. Triindvajsetletni slovenski tekmovalec, letos nepogrešljiv v finalu svetovnega pokala, je tekmo sklenil na odličnem petem mestu, v skupnem seštevku SP 2017 pa je trenutno sedmi.

>>> Svoljšakov finalni nastop si lahko ogledate v spodnjem posnetku od
1:44:50 dalje.


Tudi ženska zmaga je romala v Južno Korejo, priplezala si jo je
Han Na Rai Song, druga je bila Italijanka Angelika Rainer, tretja Švicarka Petra Klingler. Slovenski predstavnici Mariji Jeglič (AO PD Ljubljana Matica) je bolezen onemogočila nastop v Švici, je pa na tekmi Slovenija imela še enega "predstavnika" - predsednika žirije Žigo Štera.

Tekmovalce v lednem plezanju čakata še dve preizkušnji: naslednja tekma svetovnega pokala od 27. do 29. januarja v Italiji (Rabenstein) in za konec sezone svetovno prvenstvo v lednem plezanju, ki bo od 3. do 5. februarja v Franciji (Champagny-en-Vanoise). V Rabensteinu bo številčna slovenska posadka: tekmovalke Marija Jeglič (AO PD Ljubljana Matica), Sara Jaklič (AO PD Kranj) in Maja Šuštar (AO PD Domžale), tekmovalca Janez Svoljšak (AO PD Kranj) in Nace Grgorinič (AO PD Kranj), predsednik žirije Andrej Pečjak in mednarodni sodnik Nejc Šter.

Čestitke in smelo dalje!

Manca Čujež

-----------------------
Povezane novice:

Svoljšak šesti na tekmi SP v Južni Koreji
Janez Svoljšak peti na Kitajskem
Jakličeva in Svoljšak v Koloradu: Janez ponovil Saphiro (M15-)
Svoljšak osmi za uvod v SP v lednem plezanju 2017
Začenja se svetovni pokal v lednem plezanju 2017
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11540 22. 7. 2024