PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 31. januar 2017, ob 8.45 uri

Številčna slovenska posadka v Rabensteinu, Svoljšak 7. v skupnem seštevku SP

Pretekli konec tedna, 28. in 29. januarja, se je v Italiji v Rabensteinu odvijala zadnja tekma svetovnega pokala v težavnostnem in hitrostnem lednem plezanju. Zaradi logistično ugodne lokacije se je tokrat tekmovanja udeležila tudi številčnejša slovenska ekipa, tja je odšlo kar pet tekmovalcev. Zmaga hitrostnega plezanja je šla v ruske roke, kjer sta slavila Pavel Batushev in Ekaterina Feoktistova. Podobna slika je tudi v težavnosti, kjer je dominirala Južna Koreja, pri moških je zmagal HeeYong Park, pri ženskah pa Han Na Rai Song.
Slovenski tekmovalci so se udeležili le tekme v težavnostnem lednem plezanju. Glede na izvrstno formo Janeza Svoljška (AO PD Kranj), ki je lani v Rabensteinu povedel, so bila tudi tokrat na njem velika pričakovanja. Z izvrstnim plezanjem v kvalifikacijah in polfinalu jih je zagotovo tudi izpolnil, obakrat je namreč dosegel vrh smeri. Žal pa je bil v polfinalnem plezanju za nekaj sekund prepočasen in pristal na nehvaležnem 9. mestu, tik na robu finala. Drugi slovenski moški predstavnik, Nace Grgorinič (AO PD Kranj), je imel kot debitant na tekmi svetovnega pokala nekaj smole v kvalifikacijski smeri, pristal je na 29. mestu v svoji skupini. Slovenske ženske predstavnice so v kvalifikacijski smeri pokazale dobro plezanje, Marijo Jeglič (AO PD Ljubljana Matica) in Majo Šuštar (AO PD Domžale) je s priplezanim 19. mestom do polfinala ločil en sam gib, Sara Jaklič (AO PD Kranj) je bila 33.

Tekma v Rabensteinu je tudi odločala o zmagi v skupnem seštevku, v hitrostnem plezanju so slavili Rusi - Vladimir Kartashev pri moških, Maria Tolokonina in Ekaterina Koshcheeva pa sta si razdelili žensko zmago. V težavnostnem plezanju pa je bil rezultat enak kot na tekmi sami, zmagala sta Korejca HeeYong Park in Han Na Rai Song. Janez Svoljšak, ki se je kot edini slovenski predstavnik udeležil vseh tekem svetovnega pokala, je kljub smoli, ki ga je spremljala v letošnji sezoni, v skupnem seštevku z 226 točkami zasedel odlično sedmo mesto. Že čez nekaj dni pa bodo imeli ledni plezalci novo priložnost, v francoskem Champagnyju se bo prihajajoči konec tedna odvijalo svetovno prvenstvo v lednem plezanju. Stisnimo pesti!

Na tekmi sta sodelovala še dva slovenska predstavnika, predsednik žirije Andrej Pečjak in mednarodni sodnik Nejc Šter.

https://www.pzs.si/novice.php?pid=11559 25. 1. 2022