PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 3. februar 2017, ob 11. uri

20. Memorial Luke Karničarja in Rada Markiča

Ob jubileju so Jezerjani v sončni zimski idili izpeljali tokrat dvodnevno prireditev. V soboto GRS preizkušnjo, v nedeljo državno prvenstvo parov in tekmovanje rekreativcev.
Gorski reševalci so se zbrali v vadbenem centru na Virnikovi planini. Po registraciji prijavljenih je sledil nasmejan skupinski štart. Ob zmernem tempu se je oblikovala slikovita dolga kolona. Do stare karavle na Pečovniku so počasi utihnili tudi najbolj zgovorni. Celoten vzpon, 700 višinskih metrov, so nekje na polovici popestrili s šprintom v najstrmejšem in razčlenjenem terenu. Reševanje je skupinsko delo, zato so tudi tu nastopali v dvojicah. Vsaka dvojica je za nekaj minut navila srčni utrip in preverila svojo iznajdljivost v hitrem prilagajanju in usklajevanju s sotekmovalcem. Šprint je bil tudi edino merilo za končno uvrstitev v treh starostnih kategorijah. V krasnem zimskem ambientu med Košuto, Storžičem in Kamniško-Savinjskimi Alpami, ter pogledom na Julijce, so se okrepčali s čajem in sladkimi prigrizki. Ob nekaj vicih tudi kratkih zdravil ni zmanjkalo. Po skupni vrnitvi na kosilo in popoldansko druženjeje je sledila razglasitev. K njej je Karmen povabila z lepim uvodom.

Najboljši v kategorijah so dobili za priznanja, unikatne plakete s celostno sporočilnostjo.

Po zaključku ni nihče hitel domov. Vsi pa enotno kličejo manjkajočim postajam: Nasvidenje ob naslednji GRS družabni preizkušnji. Včasih je fino malo globlje zadihati, oziroma celo koristno za člane reševalnih enot! je misel strnil predsednik GRZS Igor Potočnik, glavni gostitelj sobotnega dogajanja, ki je prevzel veliko breme sobotne organizacije. Izčrpneje o sobotnem dogajanju na straneh GRZS.

kgs_pzs_memorial_jezersko_2017_foto_primoz_senk__5_


V nedeljo so se najboljši slovenski tekmovalci v turnem smučanju pomerili za naslove državnih prvakov in prvakinj v parih, za vse rekreativce pa smo letos prvič pripravili krajšo progo z razvrstitvijo tekmovalcev glede na približek povprečnemu času.

44. tekmovalk in tekmovalcev se je pomerilo na prvi letošnji turni tekmi pri nas. Tekmovanje v parih je bilo hkrati še državno prvenstvo. Na nekoliko spremenjeni, po mnenju tekmovalcev in tekmovalk, zelo lepi progi, sta pri članicah naslov osvojili Klara Meglič, TTS Olimpik in Veronika Rupnik, GRS Ljubljana. Pri mladincih sta bila zmagovalca domačina Aleš Zadnikar in Tilen Osolnik, TTSO Jezersko.
Člani so imeli nekoliko daljšo progo z več tehničnimi dodatki, vzponom in spustom 1000m v 17 kilometrih. Najhitrejša je bila naveza Luka Kovačič in Matjaž Mikloša, TTS Olimpik, slabi dve minuti pred domačinoma Anžetom Šenkom in Rokom Damjaničem, TTSO Jezersko, ki sta imela do tretjeuvrščenih, Luka Mihelič in Matic Dovžan, TTS Olimpik, dobrih 5 minut razlike.
Rekreativna kategorija se je tokrat poizkusno pomerila na srednji čas. Glede na odziv ob rezultatski razbremenitvi si želimo da ta kategorija še bolj zaživi in privabi vse turne navdušence, ki jih je vidno vsako leto več. Najnatančneji ritem je imela Manca Šolar.

Ob prijetnem vzdušju v dvorani Korotan, sta, pred razglasitvijo, navzoče nagovorila župan Jurij Rebolj, ki je po lanskoletni obljubi tudi štartal, že omenjeni predsednik GRZS Igor Potočnik, sporočilo Jasne Pečjak, ki je v svojem imenu, ter za PZS in komisijo gorskih športov, poslala prijetne besede, je prebrala voditeljica razglasitve, Karmen. Za posebno energijo je v imenu organizatorja z govornimi vložki skrbel, Milan Šenk, ki se je zahvalil za izvedbo prireditve
članom PD in GRS Jezersko, ob izdatni podpori GRZS, Občine Jezersko, Timinga ŠD Jezersko, PGD Jezersko, Aktiva kmečkih žena, Lovske družine Jezersko, Društva upokojencev Jezersko, Kluba mladih Jezersko in številnim drugim posameznikom.
 
kgs_pzs_memorial_jezersko_2017_foto_primoz_senk__40_ 

Nagrade za tekmovalce so darovali: Pro Loco Jezersko, Pro Montana, Šport 11/11, KO net, Pekarstvo Klemen Triler, Anže Šenk, Kmetija Kovk, Garmin, AGP pro, Zavarovalnica Triglav, Metoda Karničar, Jana Meglič, Gostišče ob jezeru, Zelišča Kočna.

Še več o turnosmučarskem prazniku na Jezerskem si lahko preberete tudi na spletni strani Gorske reševalne Zveze Slovenije ter na portalu Turni.si
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11566 4. 6. 2020