PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 10. februar 2017, ob 14. uri

Novo: Trden kakor skala - Kratka zgodovina Turistovskega kluba Skala

Novo v Planinski trgovini PZS: Trden kakor skala - Kratka zgodovina Turistovskega kluba Skala izpod peresa Petra Mikše in Elizabete Gradnik. Knjiga je prva zgodovinska monografija o TK Skali, ki na 112 straneh prinaša zgodovinski pregled delovanja tega elitnega slovenskega gorniškega kluba. V monografiji so predstavljeni najpomembnejši skalaši, v knjigi je dodanih kar 141 fotografskih enot, veliko od njih je sploh prvič predstavljeno javnosti. Prva predstavitev knjige bo v četrtek, 16. februarja, v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.
"Skala, divja skala, kras gorenjskih gor. Skala, divja skala, ti vedno boš nam vzor. Trden kakor skala je slovenski rod, kvišku kakor skala vodi naša pot ..."
Skalaška himna

Iz družbe idealističnih, celo romantičnih in v gore zaljubljenih rosno mladih ljudi je na Slovenskem v obdobju med obema vojnama nastala močna planinsko-športna in kulturno-vzgojna organizacija – Turistovski klub Skala. Obdobje delovanja Skale velja za eno najbolj vsestransko bogatih v slovenski gorniški zgodovini. Iz vrst skalašev je izšlo mnogo odličnih alpinistov, smučarjev, sankačev, gorskih reševalcev, fotografov, literatov, predavateljev in filmskih ustvarjalcev. Težko je reči, v kateri od teh dejavnosti je TK Skala dosegel najlepše rezultate, ker je bilo njegovo delo tako zelo vsestransko in so marsikje prav skalaši morali orati ledino. Lahko pa bi izpostavili alpinistično in smučarsko dejavnost.

Živečih članic in članov ni več, njihove zgodbe pa živijo predvsem v njihovem brezčasnem delu, ki je imelo za Slovenijo izreden pomen. Velik del tega v zgodovinskem orisu prinaša prva monografija o tem elitnem slovenskem gorniškem klubu.

V četrtek, 18. februarja, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige dr. Petra Mikše in Elizabete Gradnik TRDEN KAKOR SKALA - Kratka zgodovina Turistovskega kluba Skala v Slovenski planinski muzej, kjer bo kulturni program sooblikovala Vokalno-instrumentalna skupina Triglavski zvonovi.

Informacije in naročila: Trden kakor skala - Kratka zgodovina Turistovskega kluba Skala
 

planinska_zalozba_modra_stevilka

logo_planinska_zalozba

baner_spletna_trgovina_186x130
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11583 26. 1. 2022