PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 28. februar 2017, ob 12. uri

Obvestila PZS, 1/2017

Izšla je prva letošnja številka Obvestil Planinske zveze Slovenije. Med vsebino boste našli informacije o članstvu PZS v preteklem letu, različne nove pravilnike ter zapisnike sej Upravnega odbora PZS in nekaterih zborov komisij. Prvo številko zaključuje bibliografija planinske literature v letu 2015.
Uvodnik

Po zelenem in (pre)toplem koncu leta je Zima zavila tudi v naše kraje - končno! Kakor kaže je sicer trenutno sneg pustila v naši okolici, hladne temperature pa je k sreči prinesla tudi v naše kraje.

Slednjega nismo veseli le ljubitelji zimskih gorskih aktivnosti, vesela je tudi narava. Po podatkih državne meteorološke službe je zemlja že globoko zmrznjena, tako lahko računamo na leto z manj mrčesa, zimo bo vsekakor preživelo tudi manj podlubnikov kakor bi jo sicer, trajnejši mraz pa bo tudi marsikateremu kamenju in skali preprečil (iz)let v dolino ali - bog ne daj - na glavo nič hudega slutečemu planincu.

A naj nas to ne zavede - v gorah je potrebno vedno računati na najslabše. Večer pred gorsko dogodivščino moramo sebe in nahrbtnik dobro pripraviti na pot, težave ter nevšečnosti in nevarnosti, ki nam bodo pretile. Osnova je komplet prve pomoči in primerna oprema, osnova osnove pa je naše znanje - oz. znanje naših članov.

Prve analize preteklega leta kažejo, da se je članstvo v naši organizaciji povečalo. A hkrati žal zmanjšalo za tistih nekaj deset posameznikov, ki se jim v preteklem letu ni uspelo vrniti v dolino. Njihove nesrečne usode naj nam bodo v opomin, opozorilo in v ravnanje - saj to je končno tudi naša naloga. Vzgajati in izobraževati ljudi za varno in odgovorno obiskovanje gorskega sveta. Po drugi strani pa vzdrževati in obnavljati planinsko infrastrukturo kot so planinske poti, koče in bivake, plezališča, ... da bodo obiskovalcem v veselje in užitek, vam kot skrbnikom pa v ponos.

Sicer pa se ob nedavni menjavi koledarja obrnimo v prihodnost. Že omenjeno povečanje članstva je plod vašega zagrizenega dela. Vedno kvalitetnejše delo planinskih društev in klubov ter društev, članov krovne slovenske planinske organizacije že žanje sadove.

Ob tej priliki mi torej dovolite, da vam ob tej priložnosti zaželim kvalitetno in uspešno izvedbo vaših društvenih programov, predvsem pa nenaporen vzpon na vaši življenjski poti!
Srečno in na snidenje na vrhu!

Matej Ogorevc,
urednik Obvestil PZS

PDF Obvestila PZS, 1/2017
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11620 15. 7. 2024