PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 29. marec 2017, ob 9. uri

Kuhar in Kovačič s 6. mestom prva Slovenca med deseterico turnosmučarske tekme Sella Ronda

Nejc Kuhar (TSO PD Jezersko) in Luka Kovačič (TSK Olimpik), tudi člana slovenske reprezentance v tekmovalnem turnem smučanju, sta v petek, 24. marca 2017, nastopila na prestižni turnosmučarski tekmi Sella Ronda v Dolomitih, kjer je tekmovalo 600 parov. Med hudo konkurenco sta dosegla odlično 6. mesto, kar je tudi najvišja slovenska uvrstitev na tej tekmi.
"Slabih 40 kilometrov, 2800 pozitivnih višinskih metrov, 1200 tekmovalcev (600 parov), 100 km/h na spustih (kljub temu, da nimamo 200 cm dolgih alpskih trdih smuči pod nogami), tekma poteka ponoči v soju naglavnih svetilk okoli gorske skupine Sella. S tem sva z Nejcem opravila v 3 urah in 9 minutah in 51 sekundah ter zasedla super 6. mesto! S tem sva postala prvi slovenski par, ki se je na tej tekmi z več kot 20-letno tradicijo uvrstil med elitno deseterico!" se je uspeha na svojem premiernem maratonu Sella Ronda razveselil Luka Kovačič. Več lahko preberete na njegovem blogu.

Nejc Kuhar, starejši in izkušenejši del slovenske dvojice, je na prestižni tekmi v Dolomitih nastopil že tretjič, tokrat prvič v slovenskem paru.
"Štart tekme je bil letos v Arabbi in prvi vzpon nas je čakal proti prelazu Pordoi ter tokrat še višje čez vrh Belvedere. Z Lukom sva vzpon sicer začela s prvimi, a sva na polovici vzpona izbrala svoj ritem. Postavil sem se za Luka in mu prepustil, da si izbere svoj tempo, ki mu bi čim bolj ugajal. Sledil je spust proti Canazeiju ter drugi vzpon proti prelazu Sella. Spust proti Val Gardeni je najdaljši med vsemi, dolg kar 8 km. Posebno poglavje na Sella Rondi so vedno tudi spusti, saj tekmovalci ponoči, s čelno svetilko in s to lahko opremo, dosegamo hitrosti tudi 100 km/h. Iz Val Gardene je sledil vzpon nad prelaz Gardena in nato spust proti Corvari. Preostala sta nam le še dva vzpona, zadnji zelo kratek, midva pa sva držala trenutno 8. mesto. Na polovici vzpona sem dobil občutek, da dve ekipi pred nama popuščata in odločil sem se, da poizkusim najin tempo dvignit s tem, da Luka pripnem na vrvico. Tako sva do vrha predzadnjega vzpona ekipi pred nama ujela in o končnih uvrstitvah je odločal zadnji vzpon, ki smo ga začeli skupaj. Vsekakor sva bila midva v psihični prednosti, saj sva bila v naletu in do vrha vzpona sva si nabrala ravno toliko prednosti, da je zadoščala za umirjen spust v cilj," je na blogu zapisal Kuhar.

Zmagala je italijanska naveza Filippo Barazzuol in Tadei Pivk s časom 02:55:39, italijanski tekmovalci so se uvrstili na prvih pet mest. >>> Celotni rezultati.

Iskrene čestitke!

>>> Za občutek o dogajanju in preizkušnji si oglejte spodnji video.


Manca Čujež

-------------------------
Povezana novica:

Slovenski tekmovalci uspešni na svetovnem prvenstvu v turnem smučanju 2017
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11681 26. 1. 2022