PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 31. marec 2017, ob 12.20 uri

Prečenje Save s cicko odslej mogoče s kolesom tudi samostojno

Na 39. etapi Slovenske turnokolesarske poti (STKP) od Planinskega doma v Gorah do Planinskega doma na Kumu je prečenje Save s cicko odslej mogoče s kolesom tudi samostojno, obvešča Franci Razpet, skrbnik zasavskega odseka STKP.
Planinski dom v Gorah in Planinski dom na Kumu (39. etapa STKP >>>) ločuje strma struga reke Save, ki kolesarjem na Slovenski turnokolesarski poti krade sapo navzgor in navzdol. Na točki, kjer pa vsaj s kolesom nižje ne gre, je nakako treba preiti s Štajerske na Kranjsko, za kar imamo na voljo le dve možnosti. Ena je nevarno kolesarjenje od Zidanega Mosta do Radeč po ozki, zelo prometni in nevarni asfaltni polici tik nad Savo, druga možnost pa je cicka ali po starem luftpon. Ob trasiranju STKP nas je srečanje s tem edinstvenim objektom za premagovanje naravnih ovir pritegnilo kot malokaj in nastala je prava zgodba, polna smeha.

Kljub temu da so vzdržljive ženske povojne generacije same s cicko tovorile sebe, “fasungo” in v naglici pozabljeno veliko in težko kolo bežeče nemške vojske, nam tega ni uspelo. Zato smo morali tehnično mojstrovino samograditelja Ivana Avbrehta iz Trbovelj predelati, da lahko sodobniki peljemo kolo s cicko čez Savo sami brez kolegialne pomoči. Naenkrat se lahko s cicko peljeta dve osebi in eno kolo. Če sta dva kolesarja, priporočamo, da se peljeta eden za drugim in drug drugemu pomagata z vitlom. Tako bo prečenje hladne struge mirne Save s pomočjo cicke prava doživljajska osvežitev.

Franci Razpet


https://www.pzs.si/novice.php?pid=11688 7. 8. 2022