PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 3. april 2017, ob 16. uri

Prvo promocijsko drytooling tekmovanje v Srbiji

Komisija za drytooling in tekmovalno ledno plezanje Planinske zveze Srbije je 25. marca 2017 organizirala promocijsko tekmovanje v drytoolingu. Tekmovanje je potekalo v Ovčar banji v bližini Čačka, poleg Komisije je tekmovanje organiziral Klub ekstremnih športov Armadillo, ki je poskrbel za logistično podporo in prispeval opremo za tekmovalce.
Tekmovanje je potekalo podobno kot tekmovanja Slovensko-hrvaškega odprtega pokala z določenimi spremembami - brez izolacije, določene štartne liste in s plezanjem z običajno zimsko plezalno opremo. Cilj tekmovanja je bila popularizacija športa v Srbiji in priprava tekmovalcev za nastope na mednarodnih tekmovanjih.

Tekmovanje je potekalo v dveh kategorijah: moški in ženske. Vsi tekmovalci so plezali po dve smeri v kvalifikacijah z varovanjem od zgoraj, v polfinalu so plezali delikatno prečnico, v finalu pa eno smer v vodstvu. Tekmovanja so se udeležili izkušeni plezalci in začetniki, razveseljivo pa je, da so se vsi trudili po najboljših močeh in bili ob koncu tekmovanja zadovoljni. Smeri so bile odlično opremljene, cilj pa je bil, da tekmovalci čim več plezajo in izpopoljnujejo svojo tehniko ob navodilih izkušenejših soplezalcev. Je pa zaradi številnih začetnikov brez lastne opreme, tekmovanje trajalo precej časa, saj se je marsikdo zamudil z izmenjavo opreme.

Bil je lep sončen topel dan in vsi so uživali v lepem vremenu in novih tehnikah plezanja. Tokrat so bili tekmovalci številčnejši od tekmovalk, ki pa so vseeno pokazale veliko zavzetosti in spretnosti. Ob koncu tekmovanja smo podelili tekmovalcem diplome, vsem ki so pomagali pri organizaciji tekmovanja pa zahvale. Čestitke vsem!

kgs_pzs_dry_promocijska_tekma_srbija_vir_pss__2_

Upam, da bodo tekmovalke in tekmovalci pridno in zavzeto trenirali do novembra, ko bo na isti lokaciji organizirana tudi tekma v okviru skupnega Slovensko-hrvaškega pokala.

Hvala vsem, ki so pripomogli, da je bilo tekmovanje organizirano na visoki ravni, tekmovalcem, organizatorjem ter publiki, ki nas je vspodbujala. Planinska zveza Srbije je prepoznala pomen te nove discipline v naši zvezi in verjamemo, da bo ohranila tako pozitivno stališče tudi v prihodnje.

Katarina Manovski,
predsednica komisije za drytooling in tekmovalno ledno plezanje
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11691 25. 1. 2022