PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 4. april 2017, ob 15.30 uri

Poročilo vodniškega tečaja za zahtevne snežne ture (kategorija E)

Tečaja za vodenje zahtevnih snežnih tur za planinske vodnike kategorije E, ki je potekal med 10. in 12. februarjem, se je udeležilo 8 udeležencev.
Za izvedbo tečaja smo bili predvideni trije inštruktorji, a je Mijo Kovačevič zbolel, zato sva vodenje tečaja prevzela sama s Sandijem Kelneričem.

Snežne razmere na samem tečaju žal niso bile najbolj ugodne, saj je v tednu pred vodniškim tečajem zapadlo več kot pol metra novega snega, spodnja, stara plast pa se je predirala. V petek zvečer smo tako predelali teoretični del tehnike gibanja, sobotno dopoldne pa smo preživeli na turi. Zjutraj smo se povzpeli po Šentanskem plazu na Begunjščico, sestopili pa po Centralnem plazu. Popoldne pa smo v bližini koče preživeli ob ponavljanju tehničnega dela - varovanje udeležencev, sidrišča ... Načrtovano nedeljsko turo na Vrtačo smo bili zaradi neugodnih snežnih razmer, predirajoča in visoka snežna odeja, prisiljeni skrajšati. Tako smo se čez Suho Rušje prebili zgolj do grebena. Isti dan smo tečaj zaključili s kosilom in analizo tečaja.

vk_pzs_usposabljane_tecaj_e_2017_arhiv_vk_pzs_6

vk_pzs_usposabljane_tecaj_e_2017_arhiv_vk_pzs_18

vk_pzs_usposabljane_tecaj_e_2017_arhiv_vk_pzs_24

Izpitna tura je bila na vrsti dober mesec po tečaju, točneje v soboto, 18. marca 2017. Zbrali smo se na Grohotu, nato pa se po Stanetovi smeri povzpeli na Raduho. Sledil je sestop čez Durce. Vsi udeleženci so pokazali ustrezno znanje za varno vodenje zahtevnih snežnih tur.

Tone Golnar

Avtorji fotografij so: Mijo Kovačevič, Edvard Kolar, Tone Golnar in Feri Kropec.

https://www.pzs.si/novice.php?pid=11694 8. 7. 2020