PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 9. april 2017, ob 8.15 uri

Kruder in Garnbretova 5. in 6. za uvod v SP 2017 v balvanih

V švicarskem Meiringenu se je z balvansko preizkušnjo začela sezona svetovnega pokala v športnem plezanju. Najboljšo formo na začetku sezone sta od Slovencev pokazala Jernej Kruder in Janja Garnbret, ki sta v finalu vpisala peto in šesto mesto.
Garnbretova in Kruder sta v polfinalnih balvanskih smereh dosegla četrta dosežka ter se prepričljivo uvrstila v finale, v katerem pa nista posegla po stopničkah.

"Ni bilo tiste tako želene pike na i. Pri fantih smo sicer težko zadovoljni s tem, kako se je razpletel finale, saj je bil le en vrh dovolj za zmago. Pri dekletih pa Janja ni imela svojega nastopa v finalu," je s prizorišča balvanske premiere sporočil trener slovenske članske reprezentance Gorazd Hren.

Pri ženskah je slavila zmago Britanka Shauna Coxsey, lanska zmagovalka seštevka svetovnega pokala v balvanih, ki je najboljše prihranila za konec in se na vrh lestvice pognala s tretjega mesta po polfinalu. Britanka je edina osvojila vrhove smeri v vseh štirih finalnih balvanskih smereh.

Drugo mesto je pripadlo Avstrijki Katharini Saurwein, tretje mesto je vpisala Japonka Miho Nonaka, sicer vodilna po polfinalu, ki je lansko sezono končala na drugem mestu v seštevku discipline. Pred najboljšo slovensko predstavnico sta se uvrstili še Srbkinja Staša Gejo, ki trenira skupaj s slovensko reprezentanco, in domačinka Petra Klingler. Tako Coxseyjeva kot Garnbretova sta si delili prvo mesto po petkovih kvalifikacijah.

V ženskem polfinalu sta tekmovali tudi Katja Kadič in Vita Lukan, ki sta zasedli 16. in 19. mesto.

Pri moških je zmagovalec uvodne tekme sezone postal Japonec Kokoro Fujii, lani drugi najboljši balvanist sezone, ki se je na prvo mesto pognal s petega mesta po polfinalu. Drugo mesto je pripadlo Rusu Alekseju Rubcovu, drugemu v polfinalu, Japonec Keita Watabe pa je na najnižjo stopničko zmagovalnega odra skočil s šestega mesta polfinala.

Nihče od šestih finalistov ni preplezal do vrha več kot ene balvanske smeri. O razvrstitvi na stopničkah je odločalo število opravljenih poskusov.

Kruder, lani z desetim mestom najvišje uvrščeni Slovenec v balvanskem plezanju v seštevku discipline, je bil edini Slovenec v moški konkurenci med najboljšo dvajseterico in najboljšo šesterico.

Na startu petkovih kvalifikacij je bilo vsega skupaj deset Slovencev. Domen Škofic je bil 29., Julija Kruder, Anže Peharc, Gregor Vezonik so svoje nastope končali na 31. mestu, Martin Bregant in Zan Sudar pa na 63. in 73. mestu.

Po švicarski premieri bo sledila azijska turneja s tekmami na Kitajskem in Japonskem. Slovenci bodo dobro zastopani tudi v Aziji, kjer bodo slovenske barve branili Jernej Kruder, Domen Škofic pri moških ter Janja Garnbret in Katja Kadič pri ženskah. Balvanska sezona se bo končala avgusta v Münchnu, z evropskim prvenstvom in finalom svetovnega pokala v balvanih.

Julija bo začetek sezone svetovnega pokala tudi v težavnostnem plezanju, kjer ima Slovenija dve zelo vroči orožji, najboljši športnoplezalni par na svetu Škofica in Garnbretovo.

Vir: STA/Siol.net

-------------------------
Povezana novica:
Slovenska deseterica na uvodni tekmi SP 2017 v balvanskem plezanju 
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11708 19. 7. 2024