PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 16. maj 2017, ob 10.30 uri

V Vipavski dolini začetek že 8. sezone akcije Očistimo naše gore

Da smo Slovenci veliki ljubitelji pohodništva in planinarjenja ter da nam je še kako mar do narave, so v nedeljo spet potrdili vsi tisti, ki so se zbrali na otvoritvi osme sezone vseslovenske družbenoodgovorne akcije Očistimo naše gore. V kampu Tura v Vipavi je več kot 150 udeležencev pomagalo pri čiščenju poti v okolici idiličnega kampa. Na prvi letošnji čistilni akciji so se ljubiteljem narave pridružili tudi člani Planinskega društva Triglav, Planinskega društva Vipava in Gorske reševalne službe Tolmin, ki so udeležence z napotki o varnosti v gorskem svetu pospremili v novo sezono.
Planinarjenje je v družbi srčnih planincev še lepše. V kampu Tura, ki leži pod naravno plezalno steno Gradiška tura, je bilo tako veselo že od jutra. Različne generacije ljubiteljev planin so z biorazgradljivo vrečko Očistimo naše gore za pobiranje odpadkov očistile poti v okolici kampa v neokrnjenem območju Nature 2000. Skupaj so pohodniki v prvi letošnji ekološki akciji naravo olajšali za dobrih 35 kilogramov smeti.

Ambasadorji čistih gora
V akcijo Zavarovalnice Triglav je iz leta v leto vključenih vedno več ljubiteljev narave, ki s skupnimi močmi in ljubeznijo do narave skrbijo, da bodo v lepotah narave uživale tudi generacije za nami. Egon Fornazarič, predstavnik Zavarovalnice Triglav, je na otvoritveni slovesnosti dejal: "Nabralo se nas je že več kot 35.000 ambasadorjev čistih gora. Skupaj smo v zadnjih sedmih letih v dolino odnesli že več kot 28 ton odpadkov in veseli smo, da so naše gore tudi s pomočjo akcij, kot je naša, vse bolj čiste."

Namen vseslovenske akcije tudi v osmi sezoni ostaja enak: očistimo naše gore in planine ter poleg lepih doživetij odnesimo v dolino tudi svoje smeti. "Smeti so posledica vzgoje planincev, na srečo pa so naši planinci vedno bolj ozaveščeni. Se pa pojavlja drugi problem, in sicer, da imamo veliko novih poti, ki jih je treba urejati in vzdrževati. Na tem področju največ napora vlagajo planinska društva," je na otvoritveni slovesnosti akcije Očistimo naše gore povedal župan občine Vipava Ivan Princes.

ocistimo_gore_2017_vipava_004
V Vipavski dolini začetek že osme sezone akcije Očistimo naše gore (foto Očistimo naše gore)

Poskrbimo za varnost
Na prvi čistilni akciji v Vipavi so se planincem pridružili člani Gorske reševalne službe Tolmin, ki so prikazali reševanje ponesrečencev s tirolsko žičnico in nas pospremili v varnejšo planinsko sezono. Vzroki za nezgode v gorah so namreč največkrat telesna in duševna nepripravljenost, pomanjkljiva in neustrezna oprema, neusposobljenost ter pomanjkanje znanja o gibanju in pravilni uporabi opreme, nepoznavanje poti in podcenjevanje vremenskih razmer. Zavarovalnica Triglav je zato letos podprla projekt razvoja programa sarOS (Search and Rescue operating System) Gorske reševalne zveze Slovenije, ki je nadgradila sistem za učinkovitejše reševanje v gorah. Z njim bodo lahko reševalci v gorah odslej lažje in hitreje našli ponesrečence ter s tem skrajšali pot do zdravniške oskrbe poškodovanih planincev.

Pestro dogajanje na otvoritvi
Varnost in odgovornost sta bila tudi v ospredju popoldanskega živahnega dogajanja v kampu Tura v Vipavi. Obiskovalci so se udeležili različnih zanimivih in poučnih delavnic, preizkusili pa so se lahko tudi v plezanju po plezalni steni, zabavno-športnih igrah, otroci pa so v geolovu iskali skriti zaklad, ki ga je skril Kuža Pazi.

Ljubezen do gibanja in odgovornega obiskovanja gorskega sveta bodo v Zavarovalnici Triglav do konca septembra v okviru akcije Očistimo naše gore še naprej prenašali na vse generacije, od najmlajših pa vse do upokojencev. Naslednjič že 8. julija v Kamniški Bistrici. Se vidimo!

-------------------------
Povezana novica:
Očistimo naše gore - otvoritev 8. sezone akcije v Vipavi
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11772 4. 3. 2021