PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 17. maj 2017, ob 13.30 uri

Slovenski planinski muzej prejemnik častnega Valvasorjevega priznanja

V ponedeljek, 15. maja 2017, je Slovenski planinski muzej prejel častno Valvasorjevo priznanje za leto 2016 za projekt prve igrifikacije v muzeju pri nas z nazivom Pobeg v bivak.
Gre za prvo igrifikacijo v muzeju pri nas, ki ohranjenemu muzejskemu predmetu bivak II, katerega je muzeju poklonil Alpinistični odsek Planinskega društva Jesenice, dodaja novo, svojevrstno interpretacijo.spm_valvasorjevo_priznanje_2016_vir_smd
Irena Lačen Benedičič, direktorica Zgornjesavskega muzeja in vodja projekta ob prevzemu priznanja

Igriva pot doživetij Pobeg v bivak je planinska pustolovščina, ki jo je Gornjesavski muzej Jesenice v sodelovanju z ekipo Enigmarium® po vzoru sob pobega zasnoval kot popestritev ponudbe v Slovenskem planinskem muzeju. V Gornjesavskem muzeju se zavedajo, da si današnji obiskovalci ne želijo le pasivne vloge opazovalcev, temveč lastnih aktivnih doživetij, podobno kot na stalni razstavi. Igro so zasnovali tako, da informira, izobražuje in navdušuje nad obiski gora. Predstavlja zgodovino planinstva in ohranjeno kulturno dediščino z lastnim izkustvom obiskovalca. Hkrati poudarjajo pomen sodelovanja skupine - ekipe, kar edino zagotavlja varnost in uspeh tako v igri kot v gorah. Konec doživetja je izhod - varno zatočišče bivak II, ki so ga predstavili kot muzejski eksponat z zvočnim opisom nastanka. Projekt je predstavljen v slovenskem in angleškem jeziku. Nove obiskovalce, ki so muzej obiskali le zaradi avanture, so privabili v muzej, stalnim obiskovalcev pa so predstavili (tudi z informativno tablo) novopridobljeni eksponat iz leta 1936 na edinstven način, ki v muzejih še ni prisoten.


Slovenski planinski muzej je prvi v Sloveniji, ki predstavlja inovativnost na področju igrifikacije v muzejih - prostor doživetij Pobeg v bivak - in s tem želel pokazati, da ima lahko sodoben muzej poleg raziskovalne in izobraževalne tudi razvedrilno vlogo.»Ideja o postavitvi sobe pobega v muzeju se je porodila kustosinjama Slovenskega planinskega muzeja, Nataliji Štular in Elizabeti Gradnik. Kot direktorica in vodja projekta sem vanjo verjela, zato smo jo uvrstili v letni program. Poiskali smo strokovnjake s področja igrifikacije, ekipo Enigmarium©-a. Direktor Peter Arčon in Nataša Potočnik sta preučila naše želje in gradivo ter s svojimi sodelavci ustvarila poseben prostor doživetij. Izdelali so povem novo igrivo pot doživetij, skozi katero z reševanjem nalog bežimo pred nevihto v varno zatočišče - bivak. Koordinacijo projekta - tehnično izvedbo je v celoti prevzel naš zunanji sodelavec Matjaž Podlipnik.   Ker planirana finančna podpora projektu Ministrstva za kulturo ni zadostovala, smo ga predstavili županu Občine Kranjska Gora Janezu Hrovatu, ki je našo idejo sprejel z odobravanjem in jo tudi finančno podprl.
Hvala vsem, ki ste upali sanjati z nami in nas podprli do konca izvedbe enkratnega, nagrajenega projekta.«

Irena Lačen Benedičič,
direktorica in vodja projekta

Po sporočilu za javnost pripravil Matej Ogorevc
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11779 12. 8. 2020