PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 8. junij 2017, ob 13.45 uri

Spominska slovesnost ob 20. obletnici nesreče gorskih reševalcev v steni Turske gore

10. junija 1997 je v steni Turske gore nad Okrešljem potekala reševalna vaja reševalcev letalcev, ki se je končala s tragičnim izidom. V nesreči je življenje izgubilo 5 gorskih reševalcev, katerih ne bomo nikdar pozabili. Letos, ob 20. obletnici tragedije v Turski gori, bo ob spomeniku na Okrešlju še posebej slovesno. Vabljeni k počastitvi spomina!
logo_grzs

SPOMINSKA SLOVESNOST NA OKREŠLJU

Spominsko obeležje na Okrešelju,

sobota, 10. junij 2017, ob 11. uri


Krajšo slovesnost ob 20. obletnice nesreče gorskih reševalcev v steni Turske gore bo otvoril Policijski orkester. Nagovoru predstavnikov Gorske reševalne zveze Slovenije ter Slovenske policije bo sledila sveta maša, njej pa polaganje venca k spomeniku umrlim reševalcem. Program bo zaklučil Policijski orkester.

Lepo povabljeni k počastitvi spomina na največjo tragedijo slovenskih gorskih reševalcev!10. junija 1997 se je v sklopu republiške vaje, na kateri so sodelovali gorski reševalci in helikopter Slovenske policije, smrtno ponesrečilo pet reševalcev: Jani Kokalj (zdravnik reševalec letalec), Mitja Brajnik (IGRS in reševalec letalec), Luka Karničar (reševalec letalec in GV), Rado Markič (reševalec letalec) in Boris Mlekuž (IGRS in reševalec letalec). Še do danes velja ta tragedija za najhujšo nesrečo slovenskih gorskih reševalcev v njihovi 125-letni zgodovini.

Po nesreči je Zbor reševalcev, 18. aprila 1998, ustanovil Ustanovo Sklad Okrešelj, ki omogoča nepridobitno, dobrodelno in trajno finančno pomoč in štipendiranje otrok reševalcev, ki so se smrtno ponesrečili pri reševalnem delu.

Najpomembnejše naloge Ustanove Sklad Okrešelj:

banner_podpornik_2017_186x186
  • gmotna pomoč družinam pri šolanju otrok v osnovni šoli ter njihovo štipendiranje v času srednješolskega in visokošolskega izobraževanja,
  • prostovoljno zbiranje sredstev za šolanje otrok ponesrečenih reševalcev,
  • razpisovanje štipendij za tiste študijske smeri, ki lahko pripomorejo k večji varnosti obiskovalcev gorskega sveta,
  • razpisovanje diplomskih in drugih študijskih nalog, katerih namen je raziskovanje gorskih nesreč, izboljševanje reševalnih orodij in sredstev ter iskanje varnejših metod dela pri reševanju ponesrečenih v gorskem svetu.

Od vsega začetka sklad finančno podpira tudi FIHO (Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji).

https://www.pzs.si/novice.php?pid=11837 20. 10. 2021