PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 7. julij 2017, ob 13.45 uri

Planinsko društvo Cerknica prejemnik priznanja Moja Reka.Si

Na 22. srečanju obvodnih krajev Slovenije, ki je potekalo 3. junija 2017 v Bohinju, je Irena Majcen, ministrica za okolje in prostor, v okviru strokovnega posveta podelila priznanja »Moja reka si« najboljšim organizatorjem čistilnih akcij v spomladanskem času. Srečanje je sicer organiziralo Turistično društvo Bohinj v sodelovanju s Turistično zvezo Slovenije.
18. marca 2017 je Planinsko društvo Cerknica organiziralo čistilno akcijo, ki je potekala na planinski poti, ki vodi na Slivnico. Dogodek je bil vključen tudi v koledar čistilnih akcij projekta »Moja reka si«

Čistilne akcije se je udeležilo 10 članov društva, ki so skupaj očistili planinsko pot, ki vodi iz Cerknice na Slivnico, očiščena pa je bila tudi okolica gozdne ceste, ki vodi na vrh priljubljene izletniške točke na Cerknico. Na odsekih, skupaj dolgih približno 2 km, smo nabrali 20 150-litrskih vreč ter večje količine kosovnih odpadkov. Avtomobilske gume, razbito ravno steklo, plastična vedra, televizor, med manjšimi ostalimi odpadki pa prevladujejo steklenice, pločevinke, cigaretne škatlice, plastične vrečke in embalaža živil. Plastične vreče in rokavice ter odvoz pobranih odpadkov, je zagotovilo JP Komunala Cerknica, d.o.o..

moja_rekaZ doseženim smo se uvrstili v finale projekta »Moja reka si«, v katerem smo se »spopadli« s še 12 uvrščenimi finalisti. Za nagrade projekta se je sicer potegovalo 33 organizatorjev čistilnih akcij. Prvo mesto so na koncu osvojili kranjski taborniki, drugo Občina Slovenska Bistrica, tretje mesto pa je pripadlo Planinskemu društvu Cerknica.

Natečaj »Moja reka si 2017« nadaljuje s spodbujanjem organizatorjev čistilnih akcij, ki potekajo v posredni ali neposredni bližini rek.

Planinsko društvo Cerknica organizira čistilne akcije že več kot 15 let. Zavedamo se lepote našega bisera - Cerkniškega jezera, na katerega je nedvomno najlepši pogled prav s Slivnice. Tudi zato skrbimo, da so poti čiste tudi v okolici jezera.

Ob zaključku prireditve smo si bili udeleženci cerkniške čistilne akcije enotni, da se bomo prihodnje leto z organizacijo nove čistilne akcije potegovali za prvo mesto.

Štefka Šebalj

https://www.pzs.si/novice.php?pid=11904 3. 10. 2022