PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 14. julij 2017, ob 12.15 uri

Dan slovenskih markacistov v Logu pod Mangartom

Komisija za planinske poti in Odsek za planinske poti Meddruštvenega odbora planinskih društev Posočja sta stopila skupaj in 1. julija 2017, organizirala 5. Dan slovenskih markacistov, na katerem se je uredila poti od Mangarta do Bovca.
Dan pred napovedano delovno akcijo je deževalo in marsikoga je skrbela napoved tudi za naslednji dan. Po temeljitem posvetu smo potrdili, da se na načrtovano soboto vseeno izvede Dan slovenskih markacistov. Hrabre spremlja sreča in tudi nam je narava izkazala naklonjenost. Skozi dež, ki je močil večino Slovenije, smo se pripeljali v jasno jutro, ki nas je pričakalo v Logu pod Mangartom. Zbralo se nas je 88 markacistov iz vseh področnih skupin Slovenije razen Podravske. Tokrat so prišli celo Pomurci in nam s svojo dobro voljo polepšali dan.

Razdeljeni v skupine, oboroženi z zemljevidi trase planinske poti, barvo, orodjem za markiranje in sprotno čiščenje poti smo se odpravili proti vrhovom. Delo je potekalo z obilico dobre volje in planinskega entuziazma. Čas je bil omejen, saj so bile ceste ob določenih urah zaprte zaradi testiranja avtomobilov. So nam pa zato popestrili dan z lepimi, novimi, predvsem pa hitrimi vozili. Eno izmed skupin je entuziazem odpeljal še dlje kot je bilo to sprva predvideno. Na mesto zaključka dogodka se je vrnila šele zvečer, ko se je večina že vračala proti domu.

kpp_pzs_dsm_2017_foto_edo_tomsic__5_ kpp_pzs_dsm_2017_foto_primoz_stucin
Fantje na delu pri obnovi planinske poti od Mangartskega sedla do Bovca. Foto: Edo Tomšič (levo) in Primož Štucin (desno)

Opravljenega je bilo veliko dela, ki je na naše pridne roke čakalo že nekaj časa. Kljub temu bo PD Bovec imelo na poteh proti vrhovom še nekaj dela. Med delovno akcijo so se stkale nove vezi med markacisti, ki bodo pomagale, da bo delo markacistov in komisije potekalo bolj tekoče.
Prisotni so dobili majice, ki jih bodo spominjale na zagnanost, ubranost in dobro voljo na Dnevu slovenskih markacistov. S pridom jo bodo lahko nosili tudi med svojim delom. Divjačinski golaž s polento ter pijača sta poskrbela za dobro počutje naših želodčkov, najrazličnejši pogumni metulji pa so se nam pridružili pri druženju pozno v popoldan.

PD Bovec in načelnik KPP, Igor Mlakar, se zahvaljujeta za opravljeno delo in pozdravljata številčno udeležbo, ki vsako leto raste. Posebna zahvala gre organizacijski ekipi: predvsem strokovni sodelavki KPP, načelniku KPP in ostalim, ki so nudili izredno podporo. Še posebej turističnemu in športnemu društvu Log pod Mangartom ter gasilcem ter Eriku in Vandi iz Koče na Mangartskem sedlu. Hvala Tudi Mitju Šorliju (GK Skala) za vse nasvete in spodbudna poročanja ter predlagane rešitve na planinskih poteh okrog Loga pod Mangartom.
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11923 18. 6. 2024