PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 19. julij 2017, ob 15. uri

Trojica najuspešnejših športnih plezalcev na svetovne igre Vroclav 2017

V Vroclavu na Poljskem se jutri, 20. julija, začenjajo 10. svetovne igre, ki predstavljajo najvišje športno tekmovanje za športe, ki niso vključeni v program olimpijskih iger. V reprezentanci Slovenije so tudi športni plezalci Mina Markovič, Janja Garnbret in Domen Škofic s selektorjem Gorazdom Hrenom na čelu.
Svetovne igre so primerljive s svetovnimi prvenstvi in so vsaka štiri leta organizirane pod okriljem International World Games Association (IWGA) po izvedenih poletnih olimpijskih igrah. Njihov glavni cilj je popularizirati športe in nekateri med njimi kasneje postanejo tudi del olimpijskih iger, kot bo športno plezanje doživelo olimpijsko premiero leta 2020 v Tokiu na Japonskem. Svetovne igre 2017 bodo v Vroclavu od 20. do 30. julija, okoli 4000 športnikov iz 111 držav se bo potegovalo za medalje v 31 športih.

Na Poljsko se odpravlja 16-članska slovenska odprava, šest fantov in deset deklet, med njimi trije predstavniki slovenske reprezentance v športnem plezanju: Mina Markovič (ŠPK Plus), Janja Garnbret (Šaleški AO) in Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica); z njimi potuje selektor Gorazd Hren. Letos bodo na svetovnih igrah prvič vse tri discipline športnega plezanja (težavnost, balvani, hitrost), naša trojica pa bo nastopila v težavnostnem plezanju, ki je na sporedu v nedeljo, 23. julija, s kvalifikacijami ob 9. in finalom ob 17. uri.

janja_gorazd_mina_foto_ales_fevzer_oks
Janja Garnbret, Gorazd Hren in Mina Markovič pred odhodom v Vroclav (foto Aleš Fevžer, vir Olimpijski komite Slovenije)

Markovičeva, ki se bo svetovnih iger udeležila že tretjič, brani zmago v težavnosti izpred štirih let s svetovnih iger v kolumbijskem Caliju (2013), medtem ko se je leta 2009 v Kaohsiungu v Tajpeju uvrstila na šesto mesto. Poleg aktualne evropske podprvakinje sta v plezalni reprezentanci še zmagovalca zadnjega svetovnega pokala Domen Škofic, ki je pred štirimi leti osvojil 8. mesto, in Janja Garnbret, ki bo na svetovnih igrah nastopila premierno.

Športno plezanje je bilo prvič predstavljeno na svetovnih igrah leta 2005, ko je Natalija Gros v nemškem Duisburgu osvojila srebrno medaljo, leta 2009 je v Tajpeju zmagala Maja Vidmar, leta 2013 pa se je v Kolumbiji zmage veselila Mina Markovič, tako da ob bogati pretekli beri in močni slovenski športnoplezalni posadki z veseljem pričakujemo tudi letošnje olimpijske igre za neolimpijske športe v Vroclavu.

Srečno slovenski ekipi!

Manca Čujež

-------------------------
Povezane novice:
ZMAGA Mine Markovič na svetovnih igrah v Kolumbiji
Janja Garnbret zmagovalka Chamonixa, Mia Krampl do uspeha kariere
Slovenska pravljica v Švici: Janja zmagala, Mina in Domen druga
Mina Markovič evropska podprvakinja, Garnbretova in Škofic blizu medalje
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11932 1. 4. 2020